Vés al contingut
2 Catalunya Religió dt. 8/06/2021
Fotografia: CAC.

(CR) Aquest dimarts al migdia el Consell Executiu ha aprovat el nomenament de la filòloga i lingüista Yvonne Griley i Martínez com a nova directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Un càrrec que depèn del Departament de Justícia i que escull directament la consellera, Lourdes Ciuró. Fins ara ha exercit el càrrec de director general en funcions Xavier Bernadí. La direcció general és la màxima responsable a l’hora d’atendre les diferents entitats religioses establertes a Catalunya des del Govern.

Nascuda a Barcelona el 1964, Griley és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona, màster en Funció Gerencial a les Administracions Públiques per ESADE i màster en Funció Directiva per l’IESE. Durant els governs del tripartit va formar part de l'equip tècnic de la direcció general d'Afers Religiosos. 

Des de març de 2014 ha estat consellera del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Des d’aquest organisme ha treballat per fomentar el respecte a les diverses opcions i manifestacions polítiques, socials, culturals i religioses de Catalunya, i perquè s’apliquessin en els programes audiovisuals les directrius i recomanacions d’aquest organisme en matèria de tractament del fet religiós.

Va ser directora general de Política Lingüística del Govern de la Generalitat (2011-2013) i responsable de la gestió de la Direcció General d’Afers Religiosos, en els anys de desenvolupament i consolidació estructural d’aquesta Direcció. També ha estat membre de l’Institut Català de les Dones; de les comissions interdepartamentals d’Immigració i del Poble Gitano; del Consell General de Serveis Socials i de la Comissió Tècnica del Pla de Mesures de Responsabilitat Social, i vicepresidenta del Consell Social de la Llengua Catalana.

Va militar a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i ha treballat per la normalització lingüística i el reconeixement de la llengua catalana. Forma part, entre d’altres, de diverses entitats culturals i socials de Catalunya: la Societat de Llengua i Literatura de l’Institut d’Estudis Catalans; Òmnium Cultural; l’Ateneu Barcelonès; Sobirania i Justícia; el Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC) i el Centre d’Estudis de les Garrigues.

Responsable d'Afers Religiosos

La direcció general d’Afers Religiosos (DGAR) té com a finalitat atendre des del Govern les diferents entitats religioses establertes a Catalunya i exercir la representació ordinària de la Generalitat davant d’aquestes confessions. També pot promoure estudis, informes o activitats de difusió de la realitat religiosa a Catalunya.

Yvonne Griley i Martinez serà la setena responsable d’aquest organisme creat el febrer de l’any 2000 durant el govern de Jordi Pujol com una Secretaria de Relacions amb les Confessions Religioses que va encarregar a Ignasi Garcia i Clavel. Durant l’època del govern tripartit es va convertir en una direcció general que va liderar Montserrat Coll, independent vinculada a ERC, excepte durant uns mesos de l'any 2006 que la va ocupar el socialista Jordi López Camps. El 2010, amb el govern d’Artur Mas, va ser nomenant Xavier Puigdollers, i el 2013, el va substituir Enric Vendrell, els dos procedents d’UDC. Finalment el 2018 va ser encarregada a un perfil independent i d’àmplia trajectòria eclesial, Marcel·lí Joan. Els darrers mesos va assumir provisionalment les seves funcions Xavier Bernadí, el director general de Dret i d'Entitats Jurídiques per una baixa laboral.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.