Vés al contingut
Catalunya Religió

(URL) El 6 d’octubre, dia de l’acte inaugural del curs 2016-17, és la data escollida per celebrar el 25è aniversari de la Universitat Ramon Llull. L’acte de commemoració tindrà lloc a la Llotja de Mar i la lliçó inaugural versarà sobre el patró de la Universitat, el beat Ramon Llull, a càrrec de Lola Badia, medievalista experta en Ramon Llull, directora del Centre de Documentació Ramon Llull i Premi Nacional de Cultura 2016.

Aquest dimarts s'han recordat els 25 anys del reconeixement unànime per part del Parlament de Catalunya de la Universitat Ramon Llull (URL), segons la Llei 12/1991 de 10 de maig de 1991, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, núm. 1445 (pàg. 2648).

Aquest esdeveniment va significar que la URL es constituís com la primera universitat privada de l’Estat espanyol en el marc de la Llei de Reforma Universitària (LRU). Coincidint amb aquesta aprovació, Josep Laporte, conseller d’Ensenyament del moment, va afirmar que la URL seria “una garantia per afrontar la competitivitat europea”. La nova universitat, va afegir, tenia com a principal objectiu “consolidar i potenciar les activitats acadèmiques i científiques”.

Un model viable i competitiu

La URL va iniciar el seu primer curs acadèmic l’octubre del 1991 oferint 11 titulacions oficials i amb una xifra aproximada de 1.000 alumnes de primer any, si bé va arrencar aquell curs amb 2.980 estudiants de diplomatures i llicenciatures que ja es podien cursar a IQS, Blanquerna, La Salle i la Facultat de Filosofia de Catalunya, centres fins aleshores adscrits a universitats públiques catalanes.

Al cap de 25 anys de la creació de la primera universitat privada, d’inspiració cristiana, d’iniciativa social i sense ànim de lucre, s’ha demostrat que el model que presenta la URL com a organització federal és viable i competitiu en un context universitari més complex, més regulat i més globalitzat que mai, segons ha expressat l’actual rector de la URL, Josep Maria Garrell. Actualment, la URL està integrada per IQS, Blanquerna, La Salle, Facultat de Filosofia, ESADE, Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi, Observatori de l’Ebre, Institut Borja de Bioètica, Institut de Salut Mental Vidal i Barraquer i Escola Superior de Disseny ESDi, centre adscrit.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.