Vés al contingut
Catalunya Religió

Entrevista a Jesús Etayo, Superior General de l'Orde Hospitalari

(Adriana Castro –OHSJD/Fundación Juan Ciudad) L'almoina és un "valor evangèlic i social" segons el superior general de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Jesús Etayo. Ho explica en l'entrevista que publica aquest mes el web de la província d'Aragó-Sant Rafael, on també defineix l'hospitalitat com "un valor central el món en què vivim, caracteritzat per les migracions". Podeu llegir-la a continuació.

Quina importància té el Centenari de la mort de Sant Benito Menni celebrat durant un any?

El centenari és important per a les Germanes Hospitalàries, els Germans de Sant Joan de Déu i tota l'Església perquè commemora la figura de Sant Benet Menni, molt important en la caritat i també en la història d'aquestes dues congregacions.

Per a nosaltres a més, aquest any ha estat molt important perquè ha significat la possibilitat de tornar a reviure l'esperit que ell ens va deixar i que ens ha de seguir ajudant. El seu cor va ser un cor sense fronteres que va estimar molt l'Església, el seu orde i els malalts.

Què ha significat el 1r Congrés Internacional sobre l'Almoina celebrat a Roma?

Encara que avui el terme almoina no estigui molt acceptat, és un element central de l'Orde Hospitalari, ja que totes les obres que ha realitzat la nostra institució han partit d'aquesta petició a la societat, que també li demana a l'Orde que continuï fent la seva tasca assistencial a les persones malaltes i vulnerables.

Un altre aspecte molt important és l'almoina com a valor evangèlic i social, i com a acte de generositat. Avui segueix havent-hi moltes persones necessitades i l'orde realitza projectes a tot el món, i el congrés ha estat un punt de trobada per compartir i treballar junts.

El 2015 és l'Any de les Vocacions Hospitalàries. Quin objectiu té?

Primer, és una oportunitat perquè els que ja vivim l'hospitalitat, sobretot els germans, ho celebrem i ens adonem del que això significa realment. Segon, és un any per promoure l'hospitalitat d'acord al que avui es requereix. Pel que animem a totes les persones de bona voluntat i joves a viure-la. I finalment, és important per als destinataris d'aquesta hospitalitat, ja que avui en dia és un valor central el món en què vivim, caracteritzat per les migracions.

Què els diria als voluntaris que col·laboren amb l'orde?

El primer sempre és gràcies. I animar-los a continuar amb la seva tasca, ja que el voluntariat és una de les expressions més evidents de l'hospitalitat, perquè la persona sent dins del seu cor el oferir-se.

Quina campanya s'impulsarà aquest any per als que vulguin col·laborar?

Atès que els hospitals a Sierra Leone i Libèria segueixen necessitant tot el nostre suport, continuem amb la campanya 'Aturem l'Ebola'.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.