Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat de Tortosa) Unes 350 persones han participat aquest dissabte a la tarda a la presentació de les conclusions sinodals de la diòcesi de Tortosa. A l’acte de la plaça de l’absis de la Catedral de Tortosa s’han fet públics alguns dels temes més tractats en l’enquesta diocesana. Revisar les estructures per fer-les més participatives, les dones a l’Església i la presència als mitjans de comunicació han estat alguns d’aquests temes que coincideixen amb les conclusions que han presentat la resta de bisbats.

El bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, s’ha mostrat satisfet del treball fet per les comunitats de Tortosa: “És una alegria veure com hem portat el camí sinodal”. “Tots els qui hi hem participat ho hem fet perquè estimem l’Església”, ha dit. Per aquest motiu, “hem treballat i compartit el procés sinodal”. Benavent ha recordat les paraules del Papa en què subratllava que el Sínode no ha de ser el final. “Ha de ser el començament d’un nou viure de l’Església”, ha dit el bisbe.

“No arribem als qui no participen de la vida de l’Església”

L’acte s’ha centrat en la lectura d’alguns paràgrafs de l’enquesta diocesana que ha comptat amb la participació de 825 persones. D’aquestes, més de la meitat asseguraven no sentir-se properes a l’Església, ser-ne contràries o participar únicament de forma puntual. En la presentació s’han comentat aspectes com la participació, el diàleg de l’Església amb la societat o la importància de fer unes celebracions “vives, senzilles i properes”.

S’ha manifestat la necessitat de repensar i renovar el Consell pastoral Diocesà i els Consells Pastorals Parroquials. La diòcesi també ha parlat de “ferides” fent referència al “sentir-se apartat de la comunitat parroquial” o no sentir-se escoltat. Les dones i l’Església també ha estat un tema recurrent en les aportacions diocesanes tot i no ser un nucli temàtic.

Pel que fa als mitjans de comunicació, des de Tortosa expliquen que “moltes vegades no podem donar a conèixer el què fem i no arribem als qui no participen de la vida de l’Església”. Motiu pel qual, segons les conclusions, cal fer-se presents en aquest àmbit.

“S’ha reactivat la dimensió comunitària”

El bisbat de Tortosa ha explicat que els participants han valorat molt positivament que se’ls hagi demanat obertament la seva opinió. “Els grups han resultat molt encoratjadors, manifestant un sentiment d’agraïment per pertànyer a l’Església”. Per a Tortosa, amb aquest procés, “s’ha reactivat la dimensió comunitària de la fe i l’ànim de continuar alguns camins iniciats”.

La periodista Silvia Tejedor ha estat l’encarregada de conduir l’acte. Amb tot, diversos testimonis han parlat d’experiències sinodals de parròquies i comunitats del territori. Ha estat el cas de Roser Grau que ha parlat del treball fet a Móra d’Ebre. També Jose Àngel Pitach ha donat testimoni de la comarca dels Ports i Agustí Moreno de la parròquia dels Dolors de Tortosa.

En la presentació, el bisbat de Tortosa ha informat que la fase diocesana ha comptat amb 280 aportacions de diferents grups. L’edat mitjana dels participants ha estat de 58 anys i hi ha participat més dones que homes.

“No ens deixem vèncer pel pessimisme”

Les conclusions de la fase diocesana del Sínode proposat pel papa Francesc s’han presentat coincidint amb la vigília de la Pentecosta.

La vetlla ha tingut lloc a l’interior de la Catedral de Tortosa amb una processó prèvia des del Palau Episcopal. Benavent, en la seva homilia, ha assegurat que l’Església es renovarà “si estem oberts a la gràcia i vivim la vida cristiana”. Ha cridat a tenir esperança i ha demanat a les parròquies ser “una família de comunió”. “Que les diferències no acabin convertint-se en divisions”, hi ha afegit. Finalment ha subratllat: “No ens deixem vèncer pel pessimisme i la desesperança”.

A la plaça de l’absis de la Catedral ha tingut lloc un sopar comunitari i l’actuació de ‘Quico el Célio’ per tancar la jornada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.