Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Ha començat la cerimònia plovent i quan ha acabat ha començat a escampar el mal temps. Solsona torna a tenir bisbe des d’aquest dissabte al matí quan s’ha celebrat l’entrada a la diòcesi de Francesc Conesa, fins ara bisbe de Menorca. La ciutat l’ha rebut amb tots protocols populars i totes les autoritats. Com des de fa segles, el Ball de l’Àliga ha fet els honors al nou bisbe a la Plaça Major, després del seguici amb gegants, grallers, trabucaires, balls de bastons i bestiari que ha sortit de davant de la Catedral. Solsona torna a tenir bisbe sis mesos després de la renúncia de Xavier Novell. I la ciutat se n’alegra i ho celebra.

El bisbe Francesc Conesa ha entrat a la Solsona amb el manual de l’Evangelii Gaudium sota el braç. Església en sortida, oberta, propera... misericòrdia, perdó, reconciliació i pau... sinodalitat..., han estat alguns  eixos de l’homilia. “El papa Francesc ens ha convidat a pensar no en una nova Església, però sí en una Església diferent, oberta a la novetat que Déu vol indicar”, ha remarcat. Per Conesa, estem en un moment en el que cal “renovar estructures i reformar molts elements de l’Església: no hem de tenir por. Vivim temps nous que exigeixen la reforma de l’Església”.

“Revestir l’Església amb un nou vestit”, ha dit. Una reforma en la qual “és fonamental la implicació dels laics” perquè “sense vosaltres no seria possible l’evangelització”. Conesa s’ha posat “al servei” de la diòcesi i ha demanat “l’ajuda” de tots: “La meva primera tasca a Solsona serà escoltar les vostres inquietuds”.

En l’homilia Conesa no ha fet referència a la precitada sortida del seu antecessor, tot i que sí que en va parlar divendres a la trobada amb periodistes. A la celebració s’ha fet present veladament el tema en la salutació inicial del nunci, Bernadito Auza, i del fins ara administrador apostòlic, el bisbe de Vic, Romà Casanova. El nunci (amb una intervenció en bona part en català) ha explicat que “som conscient que la tasca que el Sant Pare li ha confiat és molt delicada”. I el bisbe Vic no ha amagat que “en el nostre cor hi havia perplexitat i dolor, barrejat amb compassió”. Però malgrat tot, “aquesta església ha continuat caminant”.

El nou bisbe de Solsona he estat acompanyat per 24 bisbes, entre ells l’arquebisbe metropolità de Tarragona, Joan Planellas, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i la majoria dels bisbes catalans. També hi havia els abats de Poblet i Montserrat, el president de la Unió de Religiosos de Catalunya i més d’un centenar de capellans. A la primera fila, l’han rebut una representació (totalment femenina) de les institucions: l’alcaldessa de Solsona Judit Gisbert (i tot el consistori municipal), la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, la presidenta del Consell Comarcal del Solsonès i la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central.

En acabar la celebració, bisbes i autoritats han anat darrera el seguici i ha estat la primera vegada que el bisbe Conesa ha pogut tenir contacte amb els solsonins que a partir d’ara es trobarà cada dia pel carrer. Solsona torna a tenir bisbe.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.