Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El bisbe de Solsona, Xavier Novell i Gomà, ha anunciat el matí d’aquest dilluns que presenta la seva renúncia al govern pastoral de la diòcesi per motius “estrictament personals”. Una decisió, assegura, que ha estat presa després “d’un període de reflexió, discerniment i oració”. Aquesta renúncia no té precedents a l’Església catalana i s’ha portat d’una manera tan discreta que gent propera al seu entorn no n’estava al cas.

La renúncia s’ha fet pública en un comunicat emès pel bisbat de Solsona on s’explica que la renúncia de Novell es fa en conformitat al Dret Canònic. Per la seva banda, el papa Francesc ha acceptat la renúncia i des del Vaticà s'ha fet públic que fins al nomenament d’un nou bisbe a Solsona, en seu vacant, l’administrador apostòlic de la diòcesi serà Romà Casanova, bisbe de Vic.

 

Novell té 52 anys i va ser nomenat bisbe de Solsona per Benet XVI el 2010, després que Jaume Traserra presentés al renúncia al complir 75 anys. Durant el seu episcopat ha promogut la renovació de l’estructura diocesana, i ha promogut iniciatives pastorals com els Cursos Alpha, l’oratori o les Catecolònies per als més petits i l’Institut de lideratge pastoral Autem per a la formació dels sacerdots. També ha incorporat la figura del treballadors apostòlics, afavorint la presència dels laics no només en la missió de l’Església, sinó també el seu govern.

En l’àmbit polític, Novell s’ha significat a favor del dret a decidir participant al referèndum de l’1 d’octubre, tal com va explicitar en la glossa del diumenge previ a la consulta. Un compromís que va refermar després de l’empresonament dels líders independentistes. “És injust que una part del nostre Govern legítim estigui empresonat” per “acomplir allò que és el motiu pel qual van ser elegits”, va afirmar en una breu intervenció al final d’una missa, pocs dies després de l’empresonament dels polítics catalans.

Xavier Novell és nascut a Montfalcó d'Agramunt i va ser ordenat capellà el 1997 pel bisbe Antoni Deig. L’any 1995 va participar en les sessions del Concili Provincial Tarraconense i quan Traserra va ser escollit bisbe de Solsona el 2001 va ser nomenat secretari particular.

Va estudiar a Roma teologia dogmàtica i va fer el doctorat sobre la relació entre Creació i salvació en la teologia moderna dirigit pel jesuïta mallorquí Lluís Ladaria.

Abans de ser nomenat bisbe, Novell era vicari episcopal, canonge de la catedral de Solsona i professor de la Facultat de Teologia de Catalunya. Novell va ser el primer capellà format al Seminari Interdiocesà de Catalunya que va ser escollit com a bisbe.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.