Vés al contingut
Catalunya Religió
sinode
Treball del Sínode aquest octubre del 2023 | Vatican News.

Roger Vilaclara –CR A mig camí entre la primera assemblea sinodal que va tenir lloc l'octubre del 2023 i la segona que ha de tenir lloc el pròxim mes d'octubre del 2024; són diverses les preguntes sobre en quin punt es troba aquest procés que afronta l'Església davant de possibles noves propostes i línies de treball. En parlem amb Enric Termes, vicari episcopal i coordinador del treball sinodal a la diòcesi de Barcelona. Per a ell, es tracta d'un procés que no acabava amb el Sínode: "Estem posant les bases d'un tema que va molt més enllà de l'assemblea de l'octubre". I, més enllà de les possibles propostes que pugui determinar, assegura que l'important és "haver ofert l'espai a les parròquies per plantejar i tractar amb calma temes importants del dia a dia". 

Termes explica que, després de la primera assemblea del Sínode d’aquest octubre, el Vaticà va demanar dues coses: difondre el document de síntesi de la primera sessió i treballar algun dels aspectes del que hi havia en aquella síntesi a nivell de diòcesis.

Des de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) es va fer una proposta perquè cada diòcesi pogués treballar alguns aspectes de la síntesi de la primera part del Sínode. Una proposta que ha seguit la major part de bisbats catalans, però que en el cas de l’arquebisbat de Barcelona ha modificat una mica. “Vam decidir centrar-nos només en un tema de la síntesi: la revisió dels organismes de sinodalitat”, explica Termes. Una decisió que van prendre perquè creien que era una reflexió que els podia ajudar en el procés de la diòcesi de “restauració de comunitats pastorals”. “També pensem que, aprofitant que el Sínode és sobre la sinodalitat, calia valorar i veure perspectives de futur dels organismes que ja intenten expressar aquesta sinodalitat”, hi afegeix.

Aquest treball fet per les diverses diòcesis es va enviar a Madrid i aquest 4 de maig s’ha presentat a l’Assemblea Sinodal a Espanya que es va celebrar a la seu de la CEE. El document resultant d’aquestes aportacions de les diòcesis és un document que es va revisar el mateix 4 de maig i que, amb les noves aportacions, s’enviarà a la Secretaria General del Sínode. Aquest òrgan tindrà en compte totes aquestes aportacions per elaborar l’Instrumentum Laboris, el document oficial de treball per als membres de l’assemblea del Sínode que es reuniran l’octubre del 2024.

A més d’aquestes aportacions de les diòcesis, en el darrer mes també ha tingut lloc una trobada d’uns 200 rectors a Sacrofano, prop de Roma. Del conjunt de l’Estat, hi van ser 4 capellans que van poder treballar les diverses parts del document i van fer aportacions que també s’utilitzaran per a l’Instrumentum Laboris.

Per últim, de cara a l’assemblea d’aquest octubre, la Secretaria General del Sínode ja va avisar que hi havia temes que difícilment es podrien tractar amb profunditat en els diverses sessions. Per aquest motiu, el Papa va decidir un llistat de temes que es treballarien en comissions formades per membres dels diversos dicasteris que podien estar implicats i experts en la matèria de la Secretaria del Sínode.

Quin paper han tingut les parròquies en tot aquest treball?

La constatació general és que, amb aquesta segona part del Sínode, les respostes “han minvat”, diu Termes. Amb tot, el coordinador del treball sinodal a la diòcesi de Barcelona assegura que el treball del Sínode sempre ha estat de manera circular, és a dir, de retorn a l’inici. “Les propostes i comentaris sempre s’han retornat als bisbats per poder-les acollir, assumir i parlar”, hi afegeix.

Amb tot, Termes reconeix que els tempos que demana aquest procés tan complex, en alguns moments, ha estat difícil. “Sempre hi ha hagut la voluntat de poder retornar el treball allà on ha començat, però a vegades ens hem trobat amb poc temps o amb dificultats per la mateixa marxa de la vida diocesana”, afirma. Tot i que a algunes parròquies aquest treball hagi estat difícil, Termes subratlla la importància que s’ha donat des del Consell Pastoral Diocesà i del Consell Presbiteral de l’arquebisbat.

Què s’ha d’esperar d’aquest Sínode?

Qui també és vicari episcopal creu que, sovint, les notícies sobre el Sínode són “molt reduccionistes”. Parla de les expectatives que s’han generat sobre segons quins temes en el Sínode i de les respostes que s’han donat fins al moment. El papa Francesc diu que “la sinodalitat ha de ser la manera de fer i de caminar de l’Església del tercer mil·lenni”. I en aquest sentit, Termes assegura que el Sínode va “molt més enllà” de l’esdeveniment d’octubre. “Quan s’acabi l’assemblea, el Sínode no haurà acabat”, diu.

Per a ell, el Sínode ha estat una oportunitat perquè les parròquies i els arxiprestats s’hagin pogut aplegar, escoltar, compartir i reflexionar sobre temes importants de l’Església que no se solen tractar a fons. “Per a mi la clau del Sínode és aquí: en com aquest estil i aquesta implicació de tothom la podem fer palés cada vegada més”, subratlla.

Ara bé, recorda que temes com el paper de la dona a l’Església o l’acollida de tothom, “independentment que en el redactat hi apareixen unes sigles o no”, són temes que “continuen amb molta fermesa en el treball del Sínode”.

Enric Termes recorda que el Sínode “no és decisori” i que és “un instrument que ajuda al Papa”. L’Església “no és un parlament i no es voten les propostes”. “Nosaltres intentem trobar un camí de consens i si pot ser trobant la unanimitat, millor”, hi afegeix. Amb totes aquestes propostes, doncs, la Secretaria General del Sínode les farà arribar al Papa i serà el pontífex qui en faci una valoració i traslladi unes idees específiques, si així ho considera.

Què ha canviat respecte als altres Sínodes celebrats fins ara?

“L’escolta de tot el poble de Déu”. Aquest és, per a Termes, el gran salt que fa el Sínode sobre sinodalitat. “Els sínodes, fins ara, havien fet molt bona feina, però en el fons era una reunió de bisbes amb alguns experts que reflexionaven sobre algun tema”, explica Termes.

Ara aquesta idea canvia, i ara la idea és “escoltem la veu de tots els batejats”. I en això, cadascú hi aporta el seu carisma, el seu ministeri i la seva especificitat.

Quina és la feina d’un coordinador del treball sinodal?

En els darrers mesos, Termes ha anat seguint l’actualitat del Sínode que va proposar el Papa: rodes de premsa, presentació de documents, notícies, entre d’altres.

També explica que, juntament amb altres persones de l’equip, intenta “donar elements que puguin ajudar a treballar el que es demana”. En el cas dels organismes sinodals de la diòcesi, Termes va fer una petita carta en què plantejava el tema i dues dinàmiques per poder treballar els aspectes.

D’altra banda, també té l’encàrrec d’elaborar, a partir del que arriba del Sínode, una síntesi que responguin fidelment al que es diu als documents i que permetin posar en marxa el que es demana des de la Secretaria General del Sínode a la diòcesi.

I un darrer element que per a Termes és molt important: pregar. “Pregar pel Sínode, pregar pels qui tenen aquesta responsabilitat d'acompanyar-lo i també pels qui ens representaran a l’assemblea”, diu. Són persones que “intentaran aportar el millor d’ells i que l’esperit farà moure els cors”, hi afegeix.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.