Vés al contingut
Catalunya Religió
sinode-00
Fotografia: Vatican News.
Galeria d'imatges

CR Davant l'expectació mediàtica que ha causat el Sínode com un moment decisiu pel futur de l'Església catòlica, el papa Francesc ha subratllat aquest dimecres: "No estem aquí per fer un pla de reformes". En l'obertura de l'assemblea sinodal, que ha de culminar un treball que han fet parròquies i diòcesis de tot el món en els darrers anys, el Papa també ha aclarit que el Sínode "no serà un parlament polaritzat, sinó un lloc de comunió, per caminar junts".

Durant l'homilia de l'eucaristia que ha servit com a tret de sortida del Sínode, el Papa ha demanat als 365 membres amb dret a vot dins l'assemblea evitar tenir "una mirada estratega" i fer "batalles ideològiques". "No ens serveix centrar-nos en si el Sínode donarà permís a fer una cosa o altra", ha dit. Per al pontífex, la reunió que comença aquest dimecres no és "una reunió política" sinó una oportunitat "per caminar junts sota la mirada de Jesús". "El protagonista ha de ser l'esperit sant", hi ha afegit. Amb tot, Francesc ha assegurat que espera "molts fruits" de l'assemblea.

“Volem ser una casa que no imposi càrregues”

El Papa ha destacat que la principal tasca del Sínode és "tornar a posar Déu al centre de la nostra mirada". Un objectiu que ha de portar l'Església a ser un lloc d'escolta, diàleg i "que beneeix, anima i sacseja els indiferents". Ha parlat d'una Església que no crea divisions internes i que tampoc és "aspre externament".

"El Sínode seguirà la mirada de Jesús". El Papa l'ha descrit com una mirada "que beneeix i acull". S'ha referit a una Església que, enmig de les fortes onades, "no es desanima i no cedeix a solucions còmodes".

Sobre la mirada acollidora, el Papa ha insistit amb la idea de ser una Església "amb les portes obertes a tothom". "En una època complexa amb nous desafiaments socials, necessitem actituds corals i amables", ha dit. "Volem ser una casa que no imposi càrregues", hi ha afegit.

Davant les possibles dificultats, "la mirada de Jesús ens protegeix de caure a temptacions perilloses". Temptacions com ser "una Església rígida, tímida, cansada, arreplegada en si mateixa i que mira el passat".

Un procés que s'allargarà fins al 2024

La missa d'obertura del Sínode ha començat aquest dimecres a les nou del matí a la plaça de Sant Pere del Vaticà. Ha comptat amb la presència dels 465 membres del Sínode, dels quals 365 tenen dret a vot. D'entre aquests hi ha 54 que són dones per primera vegada i dos bisbes xinesos nomenats pel Papa perquè poguessin participar de l'assemblea sinodal.

D'entre els bisbes i capellans que s'han aplegat a la plaça de Sant Pere, hi ha estat el cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella.

Amb la finalització de la cerimònia d'obertura, comencen ara les sessions del Sínode que s'allargaran fins al 2024.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.