Vés al contingut
Catalunya Religió
sinode-papa
Fotografia: Vatican News.

Vatican News Conclou la primera assemblea general ordinària del Sínode de Bisbes aquest diumenge. Una clausura que s'ha fet realitat amb una missa presidida pel papa Francesc en què ha demanat ser "Església de servei". En la mateixa celebració, el pontífex ha recordat als participants que la reforma més gran de l'Església és "adorar Déu i estimar els germans amb el mateix amor". També aquest cap de setmana, s'han presentat les conclusions en format de síntesi de la primera part del Sínode que ha d'acabar el 2024.

En la seva homilia, el Papa ha demanat "lluitar sempre contra les idolatries". "Vigilem per no posar-nos nosaltres mateixos al centre, en lloc de posar Déu", ha dit. En aquest sentit, el Papa ha remarcat als catòlics que cal evitar voler controlar Déu.

Amb tot, el Papa ha insistit als assistents ser una Església adoradora i de servei: "Que renta els peus a la humanitat ferida, que acompanya el camí dels fràgils, els febles, els marginats i que surt amb tendresa a la trobada dels més pobres".

Francesc també ha tingut un pensament especial per les víctimes de les guerres i ha recordat la voluntat de no exigir mai "un expedient de bona conducta". "L'Església acull, serveix i estima", ha dit.

Per al Sínode, el diaconat de les dones és un pas “inacceptable” o bé “un pas que restauraria una pràctica de l'Església primitiva”

Amb la finalització d'aquesta primera part del Sínode, els bisbes també han publicat una síntesi de les primeres conclusions. Es tracta d'un document que no ofereix grans respostes o no planteja grans canvis a l'Església, però deixa la porta oberta a temes com el diaconat de les dones o a la possibilitat dels capellans de casar-se.

El document està format per 40 pàgines i tracta temes de tota mena. Sobre la participació dels laics, el document recorda com els no consagrats estan "cada vegada més presents i actius dins les comunitats cristianes". També en destaca la seva contribució "indispensable per la missió".

Durant l'etapa continental i diocesana del Sínode, un dels temes que va aixecar més rellevància va ser el paper de les dones. Sobre això, la síntesi reclama "justícia en una societat marcada per la violència sexual i les desigualtats".

Temes “que requereixen ser represos”

Les opinions sobre l'accés de les dones al diaconat són diverses. El document explica que per a alguns es tracta d'un pas "inacceptable i en discontinuïtat amb la tradició", mentre que per altres "restauraria una pràctica de l'Església primitiva". Per aquest motiu, els participants del Sínode demanen "continuar la investigació teològica i pastoral" sobre aquest tema per presentar els resultats en la pròxima sessió de l'assemblea.

Un altre dels temes destacats és el celibat. Es tracta d'un tema "que requereix ser reprès", diu el document del Sínode. El mateix document tracta temes com el racisme, la xenofòbia, els abusos, la formació o els bisbes.

Ara, amb la finalització d'aquesta primera part, s'obre una etapa en què les esglésies han de tornar a opinar d'aquestes conclusions per fer-ne un retorn per la segona i darrera assemblea que tindrà lloc el 2024.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.