Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri-CR) Per desena vegada el Parlament de Catalunya ha acollit aquest dilluns l’acte institucional per commemorar la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional, una jornada instaurada per Nacions Unides i que a Catalunya promou el Grup de Treball Estable de Religions (GTER). L’acte d’aquest any l’ha obert el president del Parlament, Roger Torrent, amb el vicepresident del GTER, el pastor protestant Guillem Correa, i la subdirectora general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Isabel Escandell.

Davant de representants de diverses confessions, el president Torrent ha fet una defensa d’un veritable pluralisme religiós. “Pluralitat i pluralisme no són exactament el mateix” perquè “pluralitat és que hi hagi gent diferent” i “pluralisme és participar des de la pròpia identitat”. Torrent ha explicat que “encara queda molt per fer des del punt de vista del pluralisme” i que “això demana renúncies, i per tant les opcions majoritàries i hegemòniques han de fer un pas al costat”. “Les comunitats més fortes i cohesionades són les que aprofiten i integren aquest pluralisme”, ha conclòs.

Tant Torrent com Correa han coincidit en remarcar que la presidència del Parlament sempre ha obert les portes a la celebració anual d’aquesta jornada interreligiosa, i que calia que continués aquesta tradició després de deu anys. “Hi hagi qui hi hagi en aquesta cadira”, ha dit Torrent.

La jornada ha comptat amb dues ponències i una espai de trobada al final de l’acte.

Antoni Matabosch, teòleg i president del GTER, ha descrit l’aplicació dels conceptes d’aconfessionalitat i laïcitat en diversos països. Ha demanat caminar cap a models de reconeixement del fet religiós i ha posat com a exemple França, on el model laïcista imposat el 1905 ha anat evolucionat els darrers 50 anys cap a un model de laïcitat positiva. Per la seva banda, Francisca Pérez Madrid, catedràtica de Dret Eclesiàstic de la Universitat de Barcelona ha descrit els diversos riscos per a la llibertat religiosa quan està reconeguda legalment però les accions de les administracions públiques no la fomenten o la limiten amb “polítiques religiosament cegues”.

L’acte ha comptat amb la presència del vicepresident segon de la Mesa del Parlament, Joan García González, del diputat Lluís Font, i del diputat al Congrés Joan Capdevila.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.