Vés al contingut
Catalunya Religió
clausura-mostra-2023 - 3
Galeria d'imatges

Mostra Cinema Espiritual La vintena edició de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya s’ha clausurat aquest dijous amb el reconeixement a la trajectòria de Peio Sánchez, impulsor de la Mostra des del seu inici i ferm creient en el cinema com un espai per fomentar el diàleg interreligiós. L’expert en cinema ha rebut el Premi de Cinema Espiritual de Catalunya en un acte celebrat als Cinemes Verdi de Barcelona amb unes 300 persones. Després del lliurament del premi, ha tingut lloc la preestrena del film Perfect Days del director alemany Wim Wenders.

“El cinema és una eina pel diàleg i la pau”, ha reivindicat el rector de la parròquia de Santa Anna, que ha afegit que “quan aquests premis arriben a certa edat, ja no són només a la trajectòria sinó a la complicitat de moltes persones”. Ha destacat “el compromís a favor de la pau i l’enteniment entre les persones i els pobles” de la Mostra, “probablement el festival de cinema Catalunya més arrelat al territori”.

El guardonat ha volgut fer pujar a l’escenari una desena dels nois de l’Hospital de Campanya de Santa Anna, i ha donat el guardó al més jove. “Les seves històries de superació són molt més fortes que les de què qualsevol de nosaltres, han passat al llarg de la seva curta vida entre pasteres, persecució i dificultats molt grosses, i tenen el desig d’anar endavant. Per això l’exemple més important no som nosaltres sinó vosaltres”.

“És un homenatge a un home que ha dedicat la seva vida a teixir ponts entre cultures a través de la pantalla gran”

El director de cinema Jordi Roigé ha estat l’encarregat de glossar la figura de Sánchez, amb la lectura d’un guió teatralitzat amb la participació dels mateixos espectadors i d’alguna de les persones més properes al guardonat, com Viqui Molins, Xavier Morlans, entre d’altres. Roigé ha destacat que durant aquests vint anys per la Mostra hi han passat 560 pel·lícules amb unes 1.500 projeccions.

El director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol, ha recordat el lema de la Mostra d’enguany: “Vint anys mostrant amb el cinema allò que no es veu”, i ha volgut recordar l’origen de la Mostra. “Hi ha coses a vegades que neixen soles, i hi ha coses que neixen d’un impuls, un treball intens, una persistència, i la mostra és més aviat del segon tipus de coses”, ha indicat lloant el treball de Peio Sánchez durant aquests anys.

“És com un petit miracle”, ha afegit Armengol agraint la implicació de col·laboracions, persones voluntàries i entitats. Ha destacat especialment la territorialitat, dient que enguany són 27 les poblacions catalanes que hi han participat.

El lliurament del guardó, consistent en una reproducció de l’estel de la façana del Naixement del temple de la Sagrada Família, ha estat a càrrec del president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps. “És un homenatge a un home que ha dedicat la seva vida a teixir ponts entre cultures a través de la pantalla gran”, ha comentat Camps. Ha definit Peio Sánchez com “un guia a la comprensió i la tolerància, un arquitecte del diàleg".

En els darrers vint anys, per la Mostra hi han passat 560 pel·lícules amb unes 1.500 projeccions

Per la seva banda, el fundador d’AContracorriente Films, propietària dels Cinemes Verdi, Adolfo Blanco, ha destacat que “el cinema té la capacitat de provocar converses interessants, i amb en Peio a prop això encara és més fàcil”.

Després de l’entrega, al Cinema Verdi els assistents han vist la preestrena, de la pel·lícula Perfect Days de Wim Wenders. La pel·lícula ha estat seleccionada com la candidata japonesa a la millor pel·lícula internacional en els Premis Òscar 2024. La seva estrena a l’Estat està prevista per al gener de 2024. El mateix Sánchez l’ha presentat com el “testament espiritual” del director i com “una de les millors pel·lícules de la seva trajectòria”.

Peio Sánchez (Sant Sebastià, 1959) és rector de la parròquia de Santa Anna des del 2011, l’església seu de l’Hospital de Campanya, que acull persones sense llar. Combina la seva tasca com a rector amb la de professor de Teologia a la Facultat de Teologia de Catalunya. També dirigeix el Departament de Cinema de la delegació de Mitjans de Comunicació de l’Arquebisbat de Barcelona, és vicepresident de Signis-Espanya i és membre de la comunitat ADSIS.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.