Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Una setmana després que l’Església Catòlica hagi celebrat la Resurrecció del Crist, aquest diumenge ho han fet les esglésies ortodoxes. D’aquesta manera, les més de 57 comunitats repartides arreu de Catalunya han viscut la Pasqua seguint els seus propis oficis i tradicions.

Una de les comunitats on cada any la Pasqua es viu amb una especial intensitat és a la parròquia ortodoxa romanesa de Tarragona, que aquest dissabte ha reunit centenars de feligresos a la capella del col·legi Sant Pau Apòstol de Tarragona per celebrar el que s’anomena la nit del Gran i Sant Dissabte.

De la mateixa manera que fa l’Església Catòlica, els feligresos han començat la celebració portant espelmes apagades, que encenen posteriorment amb la llum d’una de les llànties de l’altar.

És per això que el seu rector, el pare Vasile Baltaretu, reconeix que no hi ha tanta diferència com es podria pensar entre la Pasqua catòlica i l’ortodoxa: “Són molt semblants, a tots ens uneix la Resurrecció del Crist, que és el fonament de la nostra fe. Només hi ha la diferència del calendari, però el sentit litúrgic, de l’alegria i de la fe, és molt similar.”

El mateix Vasile Baltaretu reconeix que aquest any la celebració ha pres un caire més emotiu a causa de la presència dels refugiats ucraïnesos, que durant els darrers mesos han visitat la seva parròquia: “Tot i fer les misses en romanès, venen molts ucraïnesos que busquen una església ortodoxa. Els ajudem amb tot el que podem i els recomanem que visitin la comunitat ortodoxa de la Pineda, on la celebració es fa en rus i la poden seguir millor”.

Una parròquia plurinacional

És precisament en aquesta comunitat que celebra les misses al Santuari de la Mare de Déu de la Pineda on s’han aplegat un nombre més elevat de refugiats ucraïnesos, que han compartit la celebració de la Pasqua amb feligresos de rússia i d’altres nacionalitats: “Actualment la meitat de la feligresia és ucraïnesa, i la resta som de Rússia i d’altres països de l’antiga Unió Soviètica, com Geòrgia o Moldàvia”, explica la Katya.

Ella forma part d’aquesta parròquia des dels seus inicis l’any 2008, quan la comunitat va començar a celebrar les misses a l’Església de Sant Antoni de Pàdua de Tarragona. Quatre anys més tard, el 2012, gràcies a la col·laboració de l’arquebisbat de Tarragona, van adquirir el permís per celebrar a l’ermita de la Pineda. Ja fa deu anys que cada cap de setmana es reuneixen més de cent feligresos amb el pare George Pinko, que ve de Barcelona.

Tot i que els seus països estiguin enmig d’un conflicte bèl·lic, a la comunitat de la Katya l’agermanament entre la gent de Rússia i d’Ucraïna és més fort que mai, i s’ha pogut apreciar des de la cerimònia de la benedicció dels aliments que s’ha fet el dissabte a la tarda fins al final de la celebració: “Abans de la missa sempre es beneeixen tots els aliments que porta la feligresia, com els ous de Pasqua, el pastís de formatge, i el panetone (Kulitx). Després de la missa, a mitjanit, ens hem quedat tots per compartir un àpat i la felicitat del Crist ressuscitat”, explica.

L’ajuda de les comunitats ortodoxes

A part de compartir la celebració de la Pasqua, tant la parròquia de la Pineda com la de Tarragona ja fa setmanes que ajuden als refugiats ucraïnesos dins les seves possibilitats. En aquest sentit, el rector Vasile explica que la seva cooperació amb el poble ucraïnès va des de la donació d’aliments i de diners fins a l’acollida. Aquesta col·laboració ha fet que algunes famílies que van a missa hagin acollit a casa seva diversos refugiats de la guerra: “Una feligresa de Torredembarra ha acollit una dona que venia d’Ucraïna, i una altra família de Vilaseca també té una mare d’Ucraïna amb el seu fill a casa seva”.

Per la seva banda, la parròquia de la Pineda, també fa tot el que pot per ajudar: “A l’hotel de La Hacienda de la Pineda hi ha diversos refugiats ucraïnesos. Els oferim informació, transport, roba, i tot el que necessitin. Ens agradaria organitzar-nos per enviar ajuda a Ucraïna com han fet des de Barcelona, però amb els recursos que tenim de moment només podem fer això”, manifesta Katya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.