Vés al contingut
Catalunya Religió
Montserrat Audiencia Papa Francesc
[Foto: Vatican Media]
Galeria d'imatges

Jordi Llisterri –CR/Ciutat del Vaticà “Bon dia a tots”. Així ha saludat el papa Francesc als 800 pelegrins de Montserrat que ha rebut aquest dissabte al Vaticà. Segurament és la primera vegada que el papa Francesc saluda en català, que escolta sardanes i veu com es ballen.

L’audiència s’ha celebrat al pati de San Damaso i ha estat encapçalada per l’abat de Montserrat, Manel Gasch, i tots els bisbes catalans. El papa ha fet un discurs d’elogi a la pietat religiosa i sobre el sentit de la devoció mariana: “Davant la Mare es desperten els sentiments més nobles de la persona”. Ha parlat de Maria com la qui senyala Jesús i com a mirall per solucionar conflictes. Per això, “la Verge de Montserrat, amb el món a les seves mans, ens convida a viure la fraternitat universal”. És una mare “que vol parir un món nou”, que “no coneix l’actitud de descartar ningú” i que “sap escoltar”.

Francesc ha atorgat a la patrona de Catalunya la Rosa d’Or

El papa Francesc ha elogiat la tasca de difusió mariana que ha fet la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat durant 800 anys. Com a mostra d’aquest reconeixement ha atorgat a la patrona de Catalunya la Rosa d’Or, una distinció pontifícia que distingeix en ocasions especials a les maresdedéu. En entrar a l'audiència ha beneït la imatge portada al Vaticà des de la Catedral de Girona i que aquests dies presideix el pelegrintatge. Aquest reconeixement s’identifica amb la rosa que ha posat als peus de la Mare de Déu i que ha entregat a la comunitat. El Papa ha rebut de l’abadia benedictina una medalla amb el segell de la Confraria.

Sardanes i Virolai

El Papa també ha tingut com a regal poder escoltar dues breus intervencions de l’Escolania, amb el cant del Virolai que li ha donat la benvinguda. L’audiència també ha tingut un to festiu per la presència de la cobla i la colla sardanista Dansaires del Penedès del Vendrell que ha acomiadat el Papa. El primer a saludar-lo al final de l’audiència ha estat Valentí Miserachs per oferir-li la sardana dedicada al papa Francesc que s’ha estrenat al Vaticà.

Mentre sonava la sardana el Papa ha saludat a cinquanta representants de les confraries de tot el món i alguns participants de l’audiència. També ha saludat a tots els bisbes catalans amb el cardenal Joan Josep Omella i el president de la Conferència Episcopal Tarraconense Joan Planellas, i mossèn Joan Amich, representant del bisbat de Girona en espera del nou bisbe. Segurament no era el moment per tractar el tema. Representant el Govern de la Generalitat hi ha assistit el director general d'Afers Religiosos, Carles Armengol, i el delegat a Itàlia, Luca Bellizzi.

El pelegrinatge continua tot el cap de setmana i diumenge encara hi haurà l’ocasió de tornar a veure el papa Francesc a l’Angelus. Després els pelegrins celebraran l’eucaristia a la Basílica de Sant Pere.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.