Vés al contingut
Catalunya Religió
Virgo Serena Montserrat
Galeria d'imatges

Jordi Llisterri –CR/Roma “El papa sempre està convidat”. Així ha contestat el rector del Santuari de Montserrat, el monjo Joan M. Mayol, quan li han preguntat si convidarien el papa Francesc a visitar Montserrat. Ho ha explicat durant la trobada amb periodistes que s’ha fet aquest divendres al matí a la seu de la Stampa Estera a Roma per presentar el pelegrinatge de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat. La trobada amb la presència de 800 catalans, omplirà un cap de setmana que també serà l'ocasió per projectar la realitat catalana al món des del Vaticà.

Tothom té ganes que el Papa els visiti i sempre ha prioritzat els viatges a les perifèries. Però malgrat aquest punt de partida, Mayol ha recordat que ja es va parlar molt d’un possible viatge a Montserrat i Manresa en motiu dels 500 anys de Sant Ignasi: “Com a jesuïta, el Papa té un motiu més amb la Cova de Manresa”. No va venir, però “mai ha dit que no i esperem que amb aquest pelegrinatge se li renovin les ganes”, ha afegit, tenint en compte que el Papa podrà viure de primera mà la devoció popular a la Moreneta.

Mayol ha fet la presentació del pelegrinatge que organitza la Confraria amb el delegat de Govern de la Generalitat a Italia, Luca Bellizzi, i el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol. La Generalitat ha contribuït a la celebració organitzant dos esdeveniments culturals, la mostra 'Virgo Serena” i el concert d’aquest dissabte de l’Escolania, a més de donar suport a la presència dels sardanistes al pelegrinatge.

"serà una celebració de tota la societat catalana"

“Montserrat és un emblema de Catalunya” i “pel Govern suposa no només una presència religiosa sinó també una projecció del que és Catalunya”, ha explicat Armengol. Bellizi també ha destacat “l’extraordinari patrimoni cultural i llegat que representa Montserrat per Catalunya” i de la seva la importància per a la projecció internacional. I, alhora, a donar a conèixer la sardana: “un ball que es fa en comunitat i que representa perfectament el que és la societat catalana”. Dissabte a la tarda està prevista la presència de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.

Mayol també ha reconegut que la figura de la Moreneta transcendeix Montserrat perquè “d’alguna manera està al cor de tots els catalans”. Per això, el pelegrinatge i la trobada amb el papa Francesc “no serà només una celebració de Montserrat sinó de tota la societat catalana”. “Montserrat continua tenint un sentit transversal, una casa on tothom pot sentir-se acollit”. Com exemple, ha recordat els actes d’entronització de la Mare de Déu del 1947 on Montserrat va promoure la reconciliació en un país “on tothom tenia algun familiar al cementiri o a la presó”.

"ens emportarem a Catalunya un imatge beneïda pel papa a Roma"

El rector del santuari també ha remarcat que Montserrat té una gran projecció internacional des del segle XIII, potenciat per la corona catalanoaragonesa. I més endavant “és la primera devoció mariana que travessa l’Atlàntic”. A més, “amb un inculturació que no és impositiva”, com mostra que les comunitats locals han adaptat la imatge a la seva cultura amb una iconografia de la verge ben diversa.

El moment més rellevant del pelegrinatge serà dissabte al matí amb l'audiència amb el papa Francesc en la que hi participaran els 800 pelegrins i tots els bisbes catalans que també han donat suport a la convocatòria. El Papa beneirà una imatge de Montserrat que s’ha portat des de Catalunya i que després tornarà a la catedral de Girona. Mayol ho ha enllaçat amb el darrer gran pelegrinatge de Montserrat a Roma en el que es va entregar una imatge de la Moreneta a la Santa Seu: “El 1950 vam portar una imatge de Montserrat a Roma i ara ens emportarem a Catalunya una imatge beneïda pel Papa a Roma”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.