Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Per primera vegada un bisbe de Catalunya presidirà la Conferència Episcopal Espanyola. L'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha estat escollit aquest dimarts nou president de la Conferència Episcopal Espanyola. L'elecció com a president de la CEE s'ha fet en el marc de l'Assemblea Plenària dels bisbes, que se celebra del 2 al 6 de març a Madrid. Omella substitueix el cardenal arquebisbe de Valladolid, Ricardo Blázquez.

“Una església en sortida molt en contacte amb la societat”. Aquest és el missatge que ha transmès en la primera compareixença davant dels mitjans de comunicació que ha fet aquest dimarts al migdia recent escollit. “No podem servir a l’Església i a la societat si no l’estimem” ha remarcat per transmetre un missatge de col·laboració i no confrontació, i recordant paraules del papa Francesc.

És la mateixa idea que ha repetit quan li han preguntat sobre les relacions amb el govern espanyol o la seva posició en el procés independentista: “En els temes delicats cal buscar sempre els camins de la convivència, construir ponts: cal entendre’s perquè enfrontar-nos sempre porta dolor”. Davant de les iniciatives legislatives sobre educació, fiscalitat o eutanàsia ha defensat que “tots estem al servei del bé comú” i que “amb diàleg podem col·laborar perquè tots som necessaris”.

Amb aquestes declaracions, i algunes bromes amb els periodistes, Omella ha marcat un to allunyat de la confrontació. També ha citat l’Evangeliï Gaudium del papa Francesc per destacar que “hem de recuperar aquesta alegria a l’Església Catòlica”.

Omella ha estat escollit en segona votació per 55 vots sobre 87, quedant molt per davant de l’arquebisbe d’Oviedo, Jesús Sanz Montes, d’un perfil més conservador i bel·ligerant. L’arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, ha estat escollit vicepresident de la CEE. Amb Omella formaran un tàndem entre Barcelona i Madrid amb dos cardenals escollits pel papa Francesc.

Amb els nous estatuts la Conferència Episcopal, el nou president s’escull per quatre anys. Omella, complirà l’edat de jubilació l’any vinent, però amb aquest nou càrrec és preveu que la seva etapa episcopal s’allargui fins el 2024. El nou govern a la Conferència Episcopal coincideix també amb el recent nomenament del nou nunci a Espanya, Bernadito Arza, també d’un perfil escollit pel papa Francesc.

De la Franja a Catalunya

Joan Josep Omella va néixer el 21 d’abril de 1946 a la població de Queretes, situada a la Franja dins de la província de Terol i arxidiòcesi de Saragossa. De fet, quan va néixer la seva parròquia encara formava part del bisbat de Tortosa i el català és la seva llengua materna encara que no hagués tingut cap vinculació amb l’Església catalana fins la seva arribada a Barcelona.

Va estudiar en el Seminari de Saragossa i en Centres de Formació dels Pares Blancs a Lovaina i Jerusalem. Va ser ordenat sacerdot diocesà de Saragossa el 1970 i va estar a diverses parròquies i un any de missioner al Zaire.

Entre 1990 i 1996 va ser vicari episcopal durant el mandat d’Elías Yanes i el 1996 va ser nomenat bisbe auxiliar de Saragossa. El 1999 va ser nomenat bisbe de la diòcesi de Barbastre-Monsó i el 2004 bisbe de la diòcesi de Calahorra y La Calzada-Logroño.

Omella va començar a ser vist com un bisbe destacat de l’episcopat Espanyol quan també per sorpresa el novembre de 2014 Francesc el va nomenar membre de la Congregació per als bisbes. És un dels organismes del Vaticà més rellevants que gestiona, entre altres temes, els nomenaments dels bisbes de tot el món. Un any desprès es va fer pública la seva arribada a Barcelona per rellevar el cardenal Martínez Sistach.

L'any 2017 el papa Francesc el va nomenar cardenal. Anys abans, el 2014, Francesc el va nomenar membre de Congregació per als Bisbes. L'any 2017 el va renovar en el càrrec i el desembre d'aquell mateix any li va confiar una nova responsabilitat en la cúria vaticana com a membre del Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlica.

A la Conferència Episcopal Espanyola ha estat president de la Comissió Episcopal de Pastoral Social. En la plenària del 2017 va ser escollit membre de Comitè Executiu de la Conferència Episcopal Espanyola.

Des de l'Església catalana ha rebut diverses felicitacions:

Declaració del P. Abat de Montserrat

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.