Vés al contingut
Catalunya Religió
abat-bisbe-girona-planellas-1
Galeria d'imatges

Jordi Llisterri –CR Un religiós de Tarragona que serà el bisbe de Girona, i un arquebisbe de Tarragona que era capellà de Girona. I els dos ben somrients. Així s’ha oficialitzat aquest dijous al migdia al Monestir de Poblet l’elecció del seu abat Octavi Vilà com a bisbe de Girona. L’anunci s’ha fet amb l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, que ho ha definit com “un gran nomenament per Girona i per tota l’Església catalana”.

Octavi Vilà ha rebut amb responsabilitat el seu nou encàrrec. “M’ha costat una mica acceptar”, ha reconegut en la roda de premsa des que li va comunicar el nunci el 5 de febrer. El motiu darrer per acceptar ha estat no poder rebutjar un nomenament del papa Francesc. “Vaig a Girona pobre i humil i amb ganes d’aprendre” i “conscient de les meves limitacions”. Però també creu que pot aportar la singularitat de la vida contemplativa.

Ha reconegut que el temps que ha estat Girona sense bisbe ha estat massa llarg i que el procés “podria ser més transparent”. Però davant dels dubtes que ha generat aquesta situació ha parlat de “la solidesa de l’Església de Girona”.

Vilà serà el quart abat de Poblet nomenat bisbe

Vilà se situa ara en “un temps per escoltar la diòcesi i tota la societat”. Creu que l’Església en temps difícils pot aportar esperança sempre que els cristians “visquem amb coherència la nostra fe”. “Una fe proposada i mai imposada”, ha dit. També s’ha referit al perfil de bisbe que demana el papa Francesc i des del que voldrà guiar la seva acció “un bisbe és un home d’oració, pregària, anunci i comunió”.

Com ell mateix ha explicat, Octavi Vilà serà el quart abat de Poblet que és nomenat bisbe. Però la darrera vegada va ser el 1793, quan l’abat Vázquez Varela va ser escollit bisbe de Solsona. També és el primer membre de la vida religiosa que és nomenat bisbe a Catalunya des del 1927.

En la presentació ha fet també un breu balanç de la seva etapa de menys de 9 anys com abat. Ha destacat la restauració del Palau del Rei Martí i la necessitat d’afrontar moments difícils com la Covid o la “situació política complexa” en referència al 2017. “M’hauria agradat fer més coses, però fins aquí”, ha conclòs.

Un nou abat per Poblet

A partir del 21 d’abril, quan iniciarà el seu episcopat, li tocarà “fer més coses” a Girona. El monestir queda a partir d’ara amb el prior Rafel Barrué ocupant de manera interina les seves funcions. La vintena de monjos de la comunitat hauran d’escollir nou abat.

El nomenament ha coincidit amb una visita oficial al Monestir del president de la Generalitat, Pere Aragonés, que estava prevista de feia setmanes. Després de la presentació, l’abat ha rebut el president i han compartit el dinar amb la comunitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.