Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Audiència del Papa. Dimecres 5 de març de 2014.

Estimats germans i germanes,

Comença avui, Dimecres de Cendra, l’itinerari quaresmal de quaranta dies que ens portarà al Triduum pasqual, memòria de la passió, mort i resurrecció del Senyor, cor del misteri de la nostra salvació. La Quaresma ens prepara per aquest moment tan important, per això és un temps “fort”, un punt de retorn que pot afavorir, en cadascú de nosaltres, el canvi, la conversió. Tots tenim necessitat de millorar, de canviar cap a millor. La Quaresma ens ajuda i així sortim dels costums rutinaris i de la tolerància mandrosa al mal que prova de seduir-nos. En el temps quaresmal, l’Església ens adreça dues importants invitacions: prendre més viva consciència de l’obra redemptora de Crist; viure amb més compromís el propi Baptisme.

La consciència de les meravelles que Déu ha obrat per la nostra salvació disposa la nostra ment i el nostre cor a una actitud d’agraïment cap a Déu, per tot el que Ell ens ha donat, per tot el que porta a terme en favor del seu Poble i de la humanitat sencera. Des d’aquí prové la nostra conversió: aquesta és la resposta agraïda al misteri fantàstic de l’amor de Déu. Quan veiem aquest amor que Déu ens té sentim ganes d’apropar-nos a Ell; aquesta és la conversió.

Viure fins el fons el Baptisme –vet aquí la segona invitació- significa també no habituar-se a les situacions de degradació i de misèria que trobem caminant pels carrers de les nostres ciutats i dels nostres pobles. Existeix el risc d’acceptar passivament certs comportaments i de no sorprendre’ns davant de les tristes realitats que ens envolten. Ens habituem a la violència, com si fos una notícia quotidiana deduïda; ens habituem a germans i germanes que dormen pel carrer, que no tenen un sostre per protegir-se. Ens habituem als pròfugs que cerquen la llibertat i la dignitat, que no són escoltats com caldria. Ens habituem a viure en una societat que pretén ignorar Déu, en la qual els pares ja no ensenyen als seus fills a pregar ni a fer el senyal de la creu. Us pregunto: els vostres fills, els vostres nens, saben senyar-se? Penseu-hi. Els vostres nets, saben senyar-se? Els ho heu ensenyat? Penseu-hi i contesteu en el vostre cor. Saben resar el Parenostre? Saben resar a la Verge amb l’Avemaria? Penseu-hi i contesteu-vos. Aquesta tolerància a comportaments no cristians i de comoditat, ens narcotitza el cor!

La Quaresma ens arriba com un temps providencial per canviar de camí, per recuperar la capacitat de reaccionar davant la realitat del mal que sempre ens repta. La Quaresma s’ha de viure com un temps de conversió, de renovació personal i comunitària mitjançant l’apropament a Déu i l’adhesió fidel a l’Evangeli. D’aquesta manera ens permet també el mirar amb ulls nous els germans i les seves necessitats. Per això, la Quaresma és un bon moment per a convertir-se a l’amor cap a Déu i cap el pròxim; un amor que sàpiga fer pròpia l’actitud de gratuïtat i de misericòrdia del Senyor, el qual “s’ha fet pobre per enriquir-se en la seva pobresa” (cfr 2 Cor 8,9). Meditant els misteris centrals de la fe, la passió, la creu i la resurrecció de Crist, ens adonem que el do sense mesura de la Redempció, ens ha estat donat per iniciàtica gratuïta de Déu.

Donem gracies a Déu pel misteri del seu amor crucificat; fe autèntica, conversió i obertura de cor als germans; aquests són els elements essencials per a viure el temps de la Quaresma. En aquest camí, volem invocar amb especial confiança l’ajuda de la Verge Maria: que sigui Ella, la primera creient en Crist, qui ens acompanyi en els dies de pregària intensa i de penitència, per a arribar a celebrar, purificats i renovats, el gran misteri de la Pasqua del seu Fill.

Traducció: Amèlia Muñoz –Catalunya Religió