notícies relacionades

Sistach demana al Sínode anar "a la recerca...

(CR) L'arquebisbe Lluís Martínez Sistach ha pronunciat aquest dilluns al Vaticà l'homilia en...

Papa Francesc: "Als agressors a l'Irak...

Les respostes del papa Francesc durant la roda de premsa a l’avió (CR) El conflicte iraquià, la...

"El papa Francesc té el 'do' de l...

El director del diari Osservatore Romano explica a Barcelona la informació vaticana (Miriam Díez...

Joan Botam: “Les esglésies lliures són llevat de...

(Direcció General d'Afers Religiosos) "Actualment al Vaticà no hi ha res que d’una o...

TV3 retransmetrà la canonització de Joan XXIII i...

(CR) El programa 'Signes dels temps' de TV3 oferirà en directe la cerimònia de canonització del...

L'abat Soler saluda el papa Francesc a l...

(Abadia de Montserrat) Al finalitzar l’Audiència General del passat dimecres 29 de gener a la Plaça...

Les respostes del papa Francesc

(CR) Gairebé una hora i mitja parlant amb els periodistes. No com altres. El papa Francesc va donar la darrera...

Emili Turú: “L’Església que somio només es farà...

Catalans a Roma en Sede Vacante (V) (J. Llisterri / E. Muntané – Roma) Des del 2001 el català...

veure la fe

L'Església i la família

Paraules del cardenal Lluís Martínez Sistach en el programa "Paraula i Vida" de l'arquebisbat de Barcelona, en motiu del sínode de les famílies que va començar ahir al vaticà:

Comença avui a Roma l’assemblea del Sínode dels Bisbes, que es perllongarà fins al diumenge 19 d’octubre. És la tercera vegada que es convoca una assemblea extraordinària d’aquesta institució, creada per Pau VI com un dels fruits del Concili Vaticà II. Aquest Sínode té caràcter extraordinari i serà com la preparació de l’assemblea ordinària del Sínode prevista per a la tardor de l’any que ve, la qual tindrà també com a tema de les seves deliberacions les qüestions relacionades amb la família. El papa Francesc, des de l’inici del seu pontificat, ha manifestat la seva voluntat d’instaurar la sinodalitat –terme que significa fer camí junts- en el govern de l’Església. Aquest desig, ja manifestat en les reunions dels cardenals prèvies al conclave de l’any 2013, ha portat el Sant Pare a nomenar un equip de vuits cardenals aliens a les estructures de la Cúria romana, amb els quals es reuneix periòdicament durant diversos dies per analitzar les qüestions relatives a la vida de l’Església. És desig del papa Francesc donar més valor i rellevància al Sínode dels Bisbes, que és una de les manifestacions habituals de la sinodalitat eclesial. El fet mateix de confiar a un cardenal –Lorenzo Baldisseri- la secretaria del Sínode Episcopal manifesta la voluntat de potenciar aquesta institució. El tema d’aquesta assemblea és “Els desafiaments pastorals de la família en el context de l’evangelització”; un tema ampli que inclou reptes importants. Un altre nomenament significatiu fet pel papa Francesc ha estat el de l’arquebisbe Bruno Forte –teòleg prestigiós, ben conegut a Barcelona, on ha donat cursos i conferències- com a secretari especial de l’esdeveniment. Aquest ha declarat que l’objectiu és “escoltar els problemes i expectatives que avui en dia es viuen en tantes famílies, mostrar-nos-hi propers i oferir-los de manera creïble la misericòrdia de Déu i la bellesa de la resposta a la seva crida”. Una expressió de la voluntat de realisme del Sant Pare ha estat fer una consulta àmplia –sintetitzada en 38 preguntes- que s’ha fet arribar a Roma. Aquest treball preparatori va culminar el passat 24 de juny amb la publicació del Document de treball de l’assembla. En aquests documents es manifesta clarament un desig d’anar a fons, des de la presentació de la família com una comunitat de vida i d’amor, passant per la preparació remota i pròxima dels joves per celebrar el matrimoni, fins a la situació dels divorciats tornats a casar. Als canvis en la metodologia de treball del Sínode, cal afegir-hi la rellevància de qüestions com les citades que afecten els membres de l’Església catòlica. Per totes aquestes circumstàncies, el Sínode que es fa a Roma es presenta com un moment molt rellevant per definir l’estil i els objectius del pontificat del papa Francesc.

Entrevista al papa Francesc

Una entrevista cara a cara on el papa no dubte en opinar i explicar la seva posició sobre qüestions tan controverses com el paper de l'església católica durant la segona guerra mundial, la pobresa entre el clergue o els seus "problemes" amb la seguretat i el protocol.

Podeu veure l'entrevista de mediaset al seu canal a la carta en aquest enllaç.

Reptes del nou papa

Quins són els reptes que haurà d'afrontar el nou papa? 8 entitats cristianes de casa nostra ho expliquen a "Signes del temps": Unió de Religiosos de Catalunya, Càritas Catalunya, Cristianisme Justícia, Col·lectiu de Dones en l'Església, Justícia i Pau, Mans Unides, E-Cristians i Secretariat Interdiocesà de Joventut de Catalunya i Balears.

 

 

Qui és el cardenal Jorge Mario Bergoglio?

El cardenal Jorge Mario Bergoglio es converteix en el primer Papa procedent d'Amèrica. Nasqué a Buenos Aires, Argentina, el 17 de desembre de 1936. Abans d'entrar al seminari, va estidar químicas i es graduar com enginyer químic.

 

L'Església i la situació de seu vacant

Abans d'entrar al conclave l'arquebisbe Lluís Martínez Sistach explicava que en l’Església està previst què cal fer quan el Papa mor o renuncia. Passats uns dies de l’inici de la seu vacant, se celebra el conclave que reuneix els cardenals que tinguin menys de vuitanta anys per tal que, mitjançant l’escrutini, elegeixin el nou Sant Pare. La funció de l’elecció del Sant Pare és una responsabilitat molt gran i es demana als cardenals electors que ho facin cercant en consciència el que consideren que Déu vol per al millor bé de tota l’Església estesa d’Orient a Occident.

podcasts

propostes

monogràfics