Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(Laura Mor –CR) L’Església de Catalunya trobarà a faltar el seu humor i bonhomia. Aquest dimecres ha mort a Barcelona el missioner claretià Ignasi Ricart i Fàbregas amb 73 anys. Biblista, professor a la Facultat de Teologia de Catalunya, col·laborador habitual a Catalunya Cristiana, l’Associació Bíblica de Catalunya i Justícia i Pau.

Persona de caràcter afable i curiós, qualsevol excusa li servia per encetar una conversa. Preguntava i escoltava. Mantenia viva la capacitat de fascinació i l’interès per llegir i aprendre. Era un religiós actiu a xarxes socials, amb perfil a Twitter, Facebook i fins i tot a Linkedin, seguint la màxima del fundador de la seva congregació, sant Antoni Maria Claret, que demanava difondre l’evangeli per tots els mitjans possibles.

Nascut a les Borges Blanques el 1948, va entrar de jove  la congregació dels Missioners Claretians. Llicenciat en Sagrada Escriptura pel Pontifici Institut Bíblic de Roma. Va ser professor del Departament de Bíblia de la Facultat de Teologia de Catalunya-Ateneu Sant Pacià, de l’ISCREB, del CEP. Membre de l’Associació Bíblica de Catalunya i col·laborador de l’edició de la Bíblia Catalana Interconfessional (BCI). Membre del Departament d’animació bíblica de la Pastoral i col·laborador amb el moviment ecumènic de les comunitats catòlica i evangèlica de parla alemanya. També va ser membre del consell de redacció de Quaderns de Pastoral.

Com a divulgador i animador bíblic, va apostar per l’ecumenisme entre confessions i també a favor del diàleg religiós. Per exemple, amb la Unió de Religiosos de Catalunya havia organitzat una visita a una sinagoga per a novicis i novícies.

Ricart ha treballat incansablement a favor de la difusió i actualització de la Bíblia amb diverses publicacions. Entre d’altres, la col·lecció Impulsos Bíblics amb Pregària (Claret, 2008), Parlem de Jesús (Claret), Què feia i què deia Jesús (Claret), La Bíblia, un poble a l’escolta de Déu i La Bíblia per a la mainada. També va coordinar el projecte Déu té més d’un nom i el 2013 va assessorar la Bíblia infantil il·lustrada per Pilarín Bayés, La Bíblia de tots (Editorial Claret i Estrella Polar, 2013).

De pensament eclesial obert, el 2019 demanava en un missatge a xarxes socials “revisar el Leccionari: amb una versió més hermenèutica, significativa per als joves”. I també defensava el lideratge de les dones dins les comunitats cristianes i en àmbits de responsabilitat eclesial i va donar eines i context per comprendre la figura del diaconat femení.

El funeral serà dilluns dia 20 a les vuit del vespre al santuari del Cor de Maria de Barcelona (Sant Antoni M. Claret, 45). El pare Ignasi Ricart va fer donació del seu cos a la ciència, és per això que no hi haurà capella mortuòria i la missa funeral es farà sense el cos present.