Vés al contingut
Catalunya Religió dj. 18/07/2019

(Glòria Barrete –CR) L’any 2018 Catalunya va rebre 19,1 milions de turistes estrangers, i només a la demarcació de Girona la xifra assolida va ser de 7,8 milions de turistes. Ja és habitual que el bisbe de Girona, Francesc Pardo, així com altres bisbes de diòcesis amb poblacions molt turístiques, dediqui la seva carta dominical de principis del mes de Juliol als turistes, que els doni la benvinguda i els proposi algunes recomanacions. Ja fa alguns anys, però, que els bisbats han fet un pas més per a l'acollida espiritual dels turistes, organitzant misses internacionals. Hem parlat amb el rector de Roses, Josep Puig, perquè ens expliqui en què consisteixen.

En el cas de Roses diferencien entre missa internacional i missa políglota. La missa internacional fa aviat trenta tres anys que se celebra i s'organitza normalment el diumenge abans del 15 d'agost. És una Eucaristia multitudinària, concelebrada per diferents mossens i presidida els darrers anys pel bisbe de Girona. Una celebració conjunta pensada pels turistes però també pels fidels habituals de la població i que es fa al port de Roses.

En aquesta missa internacional es llegeixen lectures en diferents llengües, així com les pregàries. Es procura fer cants en que es pugui afegir fàcilment tothom i el parenostre el resa cadascú en la pròpia llengua. També compta amb unes paraules d'introducció i comiat en català, castellà, francès, anglès, alemany o italià, i les solen fer persones que habitualment parlen aquestes llengües. Aquell mateix dia la col·lecta de l'Eucaristia es dedica íntegrament a Càritas.

I a banda d'aquesta missa internacional que ja té trenta tres anys a les esquenes, cada dissabte a Roses compten amb la missa políglota. "Segueix un esquema similar al de la missa internacional", afirma Puig, però per distingir-la de la internacional, "que és una vegada a l'any i té un to més formal", han optat pel nom 'políglota'. Aquesta celebració, que té lloc els dissabtes durant els mesos d'estiu fa quatre anys que se celebra, des que Josep Puig n'és el rector. A banda d'aquesta missa políglota els diumenges d'estiu també celebren missa en francès.

I per què oferir als turistes una missa en la seva llengua? "Te n'adones que a la missa hi ha gent de diferents procedències, amb diferents llengües", explica Puig. "És una manera de donar entrada a aquesta gent, de reconèixer-la, i facilitar que pugui pregar i cantar". Puig reconeix que "sentir quelcom en la seva llengua els fa sentir més seva l'Eucaristia", tot i que remarca que el fet d'anar a missa ja és prou important.

El cas de Roses no és únic. Moltes parròquies de Girona ofereixen de fa temps misses internacionals, així com la diòcesi de Tarragona i Barcelona, a través de les misses internacionals a la basílica de la Sagrada Família.

Aquestes celebracions posen de manifest una altra qüestió de fons, que fer vacances no ha de ser sinònim de fer vacances de la fe. "Aquí a Roses de turistes n'hi ha molts, i a missa venen els que venen". Puig explica que la gent que ve a les misses internacionals són gent "que al seu país també hi sol anar", i recorda que fer vacances fora no té perquè significar deixar d'assistir i participar a missa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.