Vés al contingut
Catalunya Religió
mcecc-trobada-monis-8
Fotografia: MCECC.
Galeria d'imatges

MCECC Més de 400 joves d'una quarantena de centres i clubs d'esplai cristians de Catalunya, les Illes Baleres, Andorra i Castelló s'han aplegat aquest dissabte en una trobada que, entre altres temes, ha abordat la promoció del català en l'educació en el lleure. La trobada de monitors del Moviment de Centres d'Esplai Cristians de Catalunya (MCECC), de la Fundació Pere Tarrés, també ha reivindicat la "tasca del compromís social" dels joves dels esplais. 

La trobada d'aquest dissabte ha tancat amb unes paraules de la presidenta del MCECC, Anna Grau, i de la vicepresidenta de la mateixa federació, Queralt Campàs, qui han valorat la trobada presencial en una societat que tendeix a la interacció a través de l’entorn digital i les pantalles. “Hi ha un món virtual extens, que és una eina potent per comunicar-nos, però no volem que sigui l’única”, han dit. L’equip de presidència del MCECC ha afegit: “Les trobades com la d’avui són entorns rics per a l’intercanvi d’aprenentatges entre els centres d’esplai, perquè aprenem els uns dels altres”.

Per la seva banda, la comissió organitzadora de la jornada, formada majorment per persones voluntàries, s'ha adreçat als monitors i monitores animant-los a “visibilitzar i reivindicar la tasca de compromís social que ja es fa i que sovint no és prou evident: els joves som motors de canvi”.

Un estudi del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya apunta els esplais com un dels puntals en el manteniment de l’ús social del català

L’alberg La Conreria, a Tiana, ha acollit durant tot el dia aquesta jornada, que té com a objectiu aprofundir en els reptes del sector del lleure educatiu i que ha inclòs xerrades per complementar la formació dels monitors i monitores que acompanyen els joves en els centres d’esplai i donar-los eines per tractar qüestions referents a la salut mental o l’espiritualitat.

Les formacions sobre l’ús de la llengua catalana responen a la voluntat dels esplais del MCECC d’emprendre accions pel foment del català, en el marc del seu pla d’accions anual. De fet, un recent estudi del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i de la Plataforma per la Llengua apuntava als esplais com un dels puntals en el manteniment de l’ús social del català.

A més de sensibilitzar al voltant de la davallada general en l’ús del català, la jornada ha inclòs també entre les seves prioritats el treball de la salut mental dels joves, tant dels que participen en les activitats d’esplai els caps de setmana com el benestar emocional dels monitors i monitores que acompanyen, sovint, realitats complexes. De fet, un dels espais formatius de la jornada s’ha basat, precisament, en els casos de trastorns de la conducta alimentària, els coneguts TCA, a més d’una sessió sobre alimentació saludable. També s’han ofert recomanacions per aprendre a gestionar conflictes interns en els equips de monitoratge.

La natura i la sostenibilitat, un treball per a l'estiu

El benestar personal i comunitari també ha estat un dels eixos centrals de la trobada, que ha inclòs moments de pausa i interioritat per potenciar la reflexió i l’esperit crític. I com és habitual en les activitats dels centres d’esplai, la música ha estat present en formacions que han treballat com crear un himne i quin profit educatiu podem extreure de la música i les cançons. També s’han compartit jocs tradicionals, i, de camí cap a digitalització, se’ls ha donat una volta fins a desenvolupar jocs de gran format aplicats a l’activitat d’esplai.

De cara a les activitats d’estiu que els centres d’esplai federats a la Fundació Pere Tarrés ja estan preparant, siguin casals, colònies o campaments, la jornada d’avui també ha permès treballar el respecte cap a la natura i el coneixement de l’entorn. És per això que s’ha ofert una formació d’excursionisme i una altra de contemplació de les estrelles.

La Conreria també ha acollit formacions vinculades a l’acceptació de la diversitat i a la creativitat, convidant els equips educatius a potenciar el pensament divergent i lateral, i a caracteritzar-se mitjançant maquillatge.

Com és habitual, la cultura popular també s’ha fet present a la jornada, que ha comptat amb una actuació de ball de gralles del grup Petritxols.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.