Vés al contingut
Catalunya Religió
trocajove-2024-5
Fotografia: MCECC.
Galeria d'imatges

Fundació Pere Tarrés Un cap de setmana per reflexionar, estimular el pensament crític i aprofundir en problemàtiques que estan a l’ordre del dia. Així ha definit Anna Grau, presidenta del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés, la TrocaJove, la trobada anual de joves dels centres d’esplai de la federació, que enguany s'ha celebrat a Amposta. La jornada d'aquest cap de setmana ha tractat el poc ús de la llengua catalana, la sequera i la pagesia. "Es tracta d’anar aprenent de tot el que estem vivint”, assegura Grau. La trobada ha comptat amb l’assistència de més d’un miler de joves de 63 centres d’esplai d’arreu de Catalunya, Illes Balears, Castelló i Principat d’Andorra.

La trobada ha aprofundit en la cultura de les terres de l’Ebre, posant èmfasi en la importància de les tradicions i gaudint, així, enguany, de la festa major catalana del MCECC. “Aquesta festa major és un oasi dins del ritme frenètic que vivim”, ha pronunciat Grau a l’acte inaugural.

Els joves han aprofundit en la cultura catalana a través de diverses dinàmiques participatives, conferències, tallers i debats que se celebren al Parc dels Xiribecs d’Amposta, com ara formacions basades en la promoció de la llengua, a càrrec de la creadora de continguts Cèlia Espanya, de la música, de l’arquitectura i de l’audiovisual en català.

Els joves també s'han aproximat a la realitat dels castells, de la gastronomia catalana i de l’economia local, social i solidària. Així mateix, s'han realitzat formacions de medi ambient, concretament sobre el paratge natural del Delta de l’Ebre i la seva relació amb la meteorologia, sobre gestió forestal, agricultura, ramaderia i gestió de l’aigua, en un context sabut de dificultats severes pel que fa a les reserves d’aquest recurs a Catalunya.

“Una singularitat molt important a Catalunya”

Durant l’acte inaugural de la trobada, Anna Grau ha recordat que el MCECC és una federació que s’estructura en territoris diversos: “Apostem per la descentralització de les activitats que fem, i això ens porta a conèixer la riquesa dels diferents territoris que configuren el moviment”. Grau també ha agraït l’assistència de les personalitats institucionals i “als més de 200 monitors i monitores que durant aquest cap de setmana acompanyaran els adolescents en la TrocaJove”.

El secretari general del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, ha remarcat, que com a pare vinculat a un centre d’esplai, agraeix “a tots els monitors i monitores la feina". L’educació en el lleure és "una singularitat molt important a Catalunya".

"Ens permet ensenyar als infants valors que en altres entorns no és possible”, hi ha afegit. “Els centres d’esplai ajudeu a erigir vides i construïu un país que val la pena defensar”, ha compartit. Per la seva part, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha expressat que el lleure educatiu és “una peça troncal de la cultura catalana i un engranatge en la defensa del nostre país”.

L’acte inaugural també ha comptat amb la presència d’Iris Castell, regidora de Joventut d’Amposta, de Laia Gómez, coordinadora territorial de Joventut de les Terres de l’Ebre, i Juan Manuel Jaramillo, director dels Serveis Territorials de Drets Socials a les Terres de l’Ebre. Hi han assistit, també, Josep Oriol Pujol, director general de la Fundació Pere Tarrés, i Consol Duran, responsable i coordinadora de centres de la Fundació Esplai Girona - Mare de Déu del Mont.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.