Vés al contingut
Catalunya Religió
150 missioneres Nazaret
Foto: Teresa Duch
Galeria d'imatges

CR La Basílica de la Sagrada Família de Barcelona ha acollit aquest dissabte a la tarda la Missa d’acció de gràcies pel cent-cinquantè aniversari de la fundació de les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, congregació fundada a Talarn (Lleida) per sant Josep Manyanet i que avui té nombrosa presència educativa arreu del món.

La Missa d’acció de gràcies, presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha comptat amb nombrosa participació de religioses i laics de la família de Natzaret.

La congregació, fundada el 28 de juny de 1874 a Talarn (Lleida) per Sant Josep Manyanet i Vives, viu com a carisma “seguir i anunciar Crist en el misteri de Natzatret”, i com a missió específica la formació cristiana de famílies mitjançant l’educació d’infants i joves. Els centres educatius són considerats la millor plataforma d’evangelització per a dur a terme la missió compartida entre religioses i laics compromesos, als cinc continents.

150 anys d’història al cor del món

El primer noviciat i la primera escola de les Missioneres de Natzaret es van inaugurar a Aiguafreda (bisbat de Vic) l’any 1894. L’any 1896 s’obre la primera escola a Barcelona, el col·legi Sant Josep (actualment ja no existent). Dos anys més tard inicia els seus passos el col·legi Mare de Déu dels Àngels, al barri de la Sagrera i que enguany celebra el seu 125è aniversari. Tant el fundador, Sant Josep Manyanet, com la cofundadora, la Serventa de Déu mare M.a Encarnació Colomina i Agustí, van morir a Barcelona, on també el 1926 es fundaria el col·legi Montserrat. Posteriorment, en la seva àrea metropolitana, el col·legi Natzaret, d’Esplugues de Llobregat, i el col·legi Sant Andreu, de Badalona.

L’any 1932 la congregació obre la seva primera casa a Madrid, i el 1937 a Tenerife. A partir de 1952 comença la seva primera expansió missionera a diversos països d’Amèrica Llatina, més endavant al Camerun (Àfrica). Recentment s’han obert missions educatives al Pacífic: Indonèsia, Austràlia i Timor Oriental. Tots aquests centres educatius formen les diverses xarxes locals “Nazaret Colegios Innovadores” i pertanyen, a nivell mundial, a la xarxa “Nazaret Global Education”.

La celebració d’aquest any jubilar ha estat ocasió, afirmen des de la congregació, "per agrair el valor del carisma rebut, renovar el compromís de seguir oferint-lo a l’Església i a la societat, i projectar el futur amb esperança". La congregació continua treballant per oferir “un Natzaret a cada llar que, per molts més anys i al cor del món, educa cor i intel·ligència".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.