Vés al contingut
Catalunya Religió
lucia-caram-hospital-campanya-ucraina
Fotografia: Sor Lucia Caram i, al seu costat, Verónica Ilina | ACN

ACNLa Fundació del Convent de Santa Clara, liderada per Lucía Caram, i Missatgers per la Pau s'han aliat per construir un hospital de campanya a Ucraïna per atendre els ferits de guerra. Aquest projecte tindrà un cost de 2 milions d'euros i l'objectiu és que sigui realitat en dos mesos. "Estem enviant ajuda humanitària, tancs, armes, però també necessiten assistència mèdica", lamenta Caram.

Des de l'inici del conflicte, Sor Lucía Caram i l'organització Missatgers per la Pau fa temps que treballen per crear corredors humanitaris per portar persones malaltes i ferides d'Ucraïna a Catalunya perquè siguin ateses en centres sanitaris catalans i, després, un cop recuperats, els tornen a Ucraïna. La Fundació del Convent de Santa ha acollit més d'un miler de refugiats. En total, ha enviat 84 ambulàncies, 200 equips de reanimació, i tràilers de medicaments.

Manresa, ciutat d'acollida

La Verónica Ilina és de Bakhmut, una de les zones més castigades per la guerra. Va arribar a Manresa, fugint del conflicte bèl·lic, amb el seu fill. I ara, a la capital del Bages, també hi viuen els seus pares, una tieta i una àvia. Ha aconseguit reunir gran part de la seva família i té clar que, a Manresa, s'hi quedarà "durant molt temps". De fet, ja ha trobat feina i n'està molt contenta. Tot, diu, ha estat gràcies a Sor Lucía i al seu equip. "Ells són el meu Déu", explica a l'ACN.

Des de l'inici de la guerra entre Rússia i Ucraïna, l'equip de Sor Lucía ja ha acollit més d'un miler de refugiats. Un 30% ha tornat a Ucraïna, però la resta s'han quedat a Catalunya i a altres parts de l'Estat. En un inici, se'ls portava a cases de famílies acollidores, però ara ja no i tots tenen un lloc per viure. A Manresa, alguns fan classe de català i castellà, i els ajuden a buscar feina.

La "barbàrie" de la guerra

Caram assegura que la situació de guerra "és surrealista". "No ens hauríem imaginat mai una situació com aquesta, hem fracassat i estem submergits en una guerra cruel", lamenta. I subratlla que "tot això està passant a tres hores d'avió".

Malgrat aquesta "barbàrie", Caram insisteix que no vol abandonar ningú i assegura que hi anirà "tants cops com calgui mentre tingui força i recursos". "La guerra m'ha ensenyat el pitjor i el millor de la societat: la generositat màxima i l'egoisme", assegura Sor Lucía Caram. També en referència a aquells que ara volen que s'acabi la guerra per interès propi, només perquè afecta "la situació de benestar".

Caram es resisteix a què la guerra s'acabi normalitzant: "Hi ha moments en els quals ens hem oblidat d'Ucraïna, però no podem oblidar que tenim una guerra aquí al costat, a la porta de casa".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.