Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Jesuïtes) “El menú és ben senzill. I la causa, molt noble”. Amb aquesta invitació la Fundació Carles Blanch ha obert les inscripcions a la sisena edició del Sopar de Llenties Solidàries, a favor del Centre Sant Jaume de Badalona. L'acte tindrà lloc el proper dijous 22 de març a Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi. El sopar, que tindrà lloc a les nou del vespre, està precedit d'una eucaristia que se celebrarà a un quart de nou a la capella de l'escola.

“El més impressionant del sopar és veure com es mobilitza tota una escola a favor del Centre Sant Jaume”, explica Silvia Sala, membre de la comissió organitzadora. Són nou les persones que formen part d'aquest equip i representen l'AMPA, l'Associació d'Antics Alumnes, la Fundació Sant Ignasi, la Fundació Carles Blanch i l'escola. Fa que mesos que treballen per garantir “un sopar entranyable”. Preveuen l'assistència de més de sis-cents comensals. Però no estan sols. Hi ha tota una comunitat educativa darrere, que empeny.

Una trentena d'alumnes voluntaris s'encarreguen aquell vespre de rebre els participants. Diverses empreses hi contribueixen amb espècies: entre d'altres, Roca disposa tot un equip de cambrers per atendre els comensals i Lloguer Tèxtil es fa càrrec de les estovalles. Sense oblidar que l'escola Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi els cedeix els espais de la recepció i els menjadors.

El nou edifici del Centre Sant Jaume

Com a novetat, enguany la Fundació Carles Blanch destinarà una part dels donatius recaptats a l'ampliació de l'equipament del centre. “L'objectiu del Sopar de Llenties Solidàries és recaptar diners pel funcionament del Centre Sant Jaume i aquest any, especialment, pel nou edifici”, explica José Manuel Casasnovas, membre del patronat de la Fundació Carles Blanch.

L'entitat, arrelada al barri de Gorg, fa més de vint anys que acompanya infants i joves en situació d'alta vulnerabilitat o en risc d'exclusió social al sud de Badalona. Els darrers temps, però, l'equip educatiu ha detectat un augment de les necessitats per part de les famílies del territori. La Fundació Carles Blanch ha previst un nou edifici perquè el Centre Sant Jaume pugui oferir un millor servei.

L'equipament previst passa dels actuals 522 a 863 metres quadrats i compta amb espais polivalents. Aquesta reforma i ampliació millorarà les condicions de l'acció educativa i d'acompanyament necessàries. El nou edifici respon a criteris d'edificació sostenible i està previst que entri en funcionament a partir del curs 2019-2020.

El Sant Ignasi, punt de trobada

El primer sopar de llenties solidàries es va celebrar el 2013 a l'escola Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi. Va néixer com una iniciativa de la comunitat educativa a favor de la principal obra social de l'escola. Avui, “el sopar també és un punt de trobada de la comunitat educativa, de pares i mares, antics alumnes, alumnes professors i personal de servei de l'escola”, explica Casasnovas.

“Cada any rememorem el compromís del Sant Ignasi amb el Sant Jaume”, hi afegeix Silvia Sala. I és que l'empremta social de l'escola forma part de l'ADN del centre. Quan es van celebrar els 100 anys de presència a la vila de Sarrià, el mateix col·legi, l'AMPA, l'Associació d'Antics Alumnes i la Fundació Sant Ignasi van decidir impulsar una entitat amb vocació social i educativa. Aquella iniciativa es va concretar el 1997 amb la constitució formal de la Fundació Carles Blanch.

L'acció del Centre Sant Jaume

L'any 2017 el Centre Sant Jaume va atendre 611 persones en projectes de promoció de l'escolarització, d'educació en el lleure, d'orientació i inserció laboral, d'atenció psicoterapèutica, de promoció d'una alimentació saludable i d'hàbits socials. Una part de la resposta a les necessitats més bàsiques pren forma amb béns puntuals.

En aquesta missió, resulta clau el treball coordinat entre els diferents agents del territori. I el Sopar de Llenties Solidàries també esdevé “un moment de trobada amb les entitats públiques i privades amb les que col·laborem”, explica Silvia Sala, que és cap de gestió del centre. Avui, el Centre Sant Jaume és una entitat reconeguda al sud de Badalona i forma part del Sector Social de la Companyia de Jesús a Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.