(Museu de Solsona) Van ser hereus d’una tradició que, remuntant-se a l’Edat Mitjana i passant pels temps moderns, considerava la cultura com un dels camps d’acció natural de l’Església. I la IV Jornada de Museus i Patrimoni de l’Església a Catalunya els retrà homenatge. El divendres 25 de novembre el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona acollirà aquesta quarta edició. Les inscripcions ja són obertes.
La jornada porta per títol 'Capellans erudits. Eclesiàstics al capdavant de l’acció patrimonial, museística i de recerca històrico-artística a Catalunya al segle XX'. Tots els bisbats catalans, en major o menor mesura, han comptat durant el darrer segle amb capellans erudits que han treballat a favor del patrimoni des dels museus, els arxius i la recerca històrico-artística i arqueològica.
A aquests personatges se'ls considera pioners en un món on la recerca humanística no estava encara professionalitzada i en el qual els béns patrimonials corrien perill o eren poc considerats des d’altres instàncies eclesials i civils. Gràcies a ells, avui són vives institucions clau per al patrimoni català, alhora que molts dels seus treballs es troben a la base de la recerca actual.
Durant la jornada, es duran a terme diverses comunicacions que donaran a conèixer algunes de les principals figures eclesiàstiques promotores dels incis dels museus diocesans del nostre país. Es parlarà de Joan Serra Vilaró, Manuel Trens, Pere Batlle Huguet, Joan Fusté Vila, Ramon O’Callaghan, Josep Matamoros, Eduard Junyent, Jaume Marquès, Pere Pujol i Tubau.
Aquesta jornada va néixer per reivindicar el paper dels museus diocesans com a promotors de la salvaguarda del patrimoni de l’Església. I la quarta edició l'han coordinat Marc Sureda del Museu Episcopal de Vic i Alberto Velasco del Museu de Lleida-Diocesà i Comarcal.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.