Vés al contingut
Catalunya Religió dc. 4/10/2017

(CR) Segons informa TV3, el  Govern de la Generalitat està buscant la mediació de l’Església per trobar una solució al conflicte amb l’Estat espanyol. Segons aquesta informació, s’estaria treballant per implicar el cardenal Joan Josep Omella i l’abat de Montserrat Josep Maria Soler, i, alhora, buscar dos interlocutors propers al Govern. 

Les darreres setmanes l’episcopat espanyol i català ha estat molt prudent en la deriva d’aquest conflicte. Tant el comunicat de la Conferència Episcopal Tarraconense com el de la Conferència Episcopal Espanyola ja insinuaven la seva disponibilitat a facilitar un diàleg.  TV3 apunta que hi estaria especialment implicat el vicepresident Oriol Junqueras, coneixedor del món eclesiàstic, i que es buscaria que tingués un mediador en l'àmbit internacional.

El problema seria que el Govern de Rajoy estaria tancat en banda a aquesta possibilitat. Alhora, la nota moderada aprovada per la Permanent dels bisbes espanyols ha rebut nombroses crítiques des de la premsa de Madrid, i també per part d’alguns bisbes que consideren que el cardenal Ricardo Blázquez està mantenint una posició massa tova i equidistant.  Només com a exemple, el pronunciament de dimarts a la nit de l’arquebisbe castrense després del discurs del Rei. 

Precisament és la postura moderada de la cúpula de la Conferència Episcopal Espanyola el que permetria ser reconeguts per les dues parts com a mediadors. I més en el context actual en el qual Omella, arribat a Barcelona només fa dos anys des de Logronyo, no és gens sospitós de compartir les tesis sobiranistes però alhora ha estat atent a captar la realitat catalana. Alhora, el seu relleu com a cardenal amb fil directe amb el papa Francesc, facilitaria la relació amb la diplomàcia oficial o oficiosa de la Santa Seu.

D'altra banda, La Vanguardia explica que aquest dimarts el president Mariano Rajoy va convocar a la Moncloa l'arquebisbe de Barcelona i de Madrid, Joan Josep Omella i Carlos Osoro. Des del Partit Popular també s'havia expressat el descontent amb la nota dels bisbes espanyols, a més de la crítica a les declaracions a favor del referèndum de l'1 d'octubre de més de 400 capellans i de l'homilia del diumenge 24 de setembre a Montserrat.

La negativa del Govern espanyol a acceptar aquesta mediació mostraria públicament més disponibilitat a negociar de la Generalitat que de la Moncloa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.