Vés al contingut

notícies relacionades

estudiants-musulmans

“Els estudiants musulmans necessiten més referents”

AINA ARGUETA –CR | Una plataforma per millorar les mancances que els alumnes detecten en el seu recorregut acadèmic. Aquesta és la idea que se li va acudir a un jove universitari ara fa dos anys i que es va acabar materialitzant en l’Associació d’Estudiants Musulmans (AEM).
salam-babel

Dones musulmanes de Bellpuig: “La idea és fer coses juntes per no sentir que estem soles”

(ACN) A finals de 2019 naixia a Bellpuig l'associació Salam Babel, creada per dones musulmanes, amb l'objectiu de contribuir a la diversitat cultural i religiosa d'aquest municipi de l'Urgell de més de 5.100 habitants. La pandèmia va fer aturar la seva activitat i fa just un any van fer el seu primer acte obert a la ciutadania amb la celebració d'una Festa del Xai infantil.

Què és la festa del sacrifici? 

(Lucia Montobbio -CR) Eid Al Adha. Aquestes paraules en àrab es poden traduir com a “festa del sacrifici”. Enguany se celebra el 9 de juliol i la festa s’allarga fins al 12 de juliol. Durant aquests quatre dies la comunitat musulmana recorda el sentit del pelegrinatge a la Meca i el del sacrifici del xai.  La festa també és coneguda com Aïdul-kabir (festa gran). A més a més, segons l’àrea geogràfica, hi ha altres nomenclatures com ara: Aïdul-qurban (Turquia), Eid DhohaoBisupTabaski (Àfrica Subsahariana), oTafaska (cultures amazigues). 

L’iftar és molt més que un àpat calòric

(Miquel Codolar –CR) Exultant. Així estava aquest dimarts al vespre el president del centre cultural islàmic Al-Tauba de Cornellà de Llobregat, Larbi Cherki Zair. Estava a la porta de la mesquita, saludant els qui anaven arribant. Dos anys després ha pogut tornar a convidar algunes personalitats per celebrar l’iftar, l’àpat comunitari amb el qual els musulmans trenquen el dejuni diari. 

Comença el ramadà

(Lucía Montobbio –CR) Aquest dissabte comença una de les festivitats més importants per a la comunitat musulmana: el ramadà. Enguany, cau a la primavera. La festa convida a prendre cura de la dimensió espiritual de la persona. Durant el ramadà, la comunitat musulmana continua resant cinc vegades al dia (salat), com fa durant tot l’any. Tanmateix, hi afegeixen una altra pregària optativa a la nit (tarâwih) en què es llegeix una mica de l’Alcorà fins a completar-lo.

Quants alumnes s’han apuntat a la classe de religió islàmica?

(Lucía Montobbio/Laura Mor –CR) Ara ja fa un any que es va engegar el pla pilot per impartir religió musulmana en escoles i instituts públics a casa nostra. En la primera fase preliminar no es van voler pronunciar gaires veus. I tampoc aquest curs ha resultat fàcil trobar docents que en vulguin parlar. Però des de Catalunya Religió sí que podem avançar quants alumnes s’hi ha matriculat enguany.

Fratelli Tutti: els valors republicans de germanor i solidaritat per bastir el diàleg

(Omar Noumri i Oriol Junqueras –CR) En llengua àrab, el terme ‘bàsmala’ fa referència a la fórmula que encapçala totes les sures de l’Alcorà (llevat de la novena) i que diu així: “En nom de Déu (Bi-ismi-lahi), el clement (Rahmani), el misericordiós (Rahim)”. Els cristians àrabs fan servir la mateixa fórmula de la ‘bàsmala’, per referir-se a la invocació “en el nom del Pare (Bi-ismi-l-ab) i del Fill (wa al-ibn) i de l’Esperit Sant (wa ruh al-quds) ”, que inicia l’eucaristia.

panoràmica

Veure la fe

podcasts