Vés al contingut
Catalunya Religió
jesuites-refugiats-ucraina
Fotografia: Jesuïtes.

CR Un any des de l'inici de la guerra a Ucraïna. Aquell 24 de febrer de 2022 les famílies religioses i les entitats d'Església es van posar des del primer moment al servei del poble ucraïnès. Fent tasca allà, a primera línia de combat, com aquí, amb els refugiats. Un any més tard, l'Església continua donant suport a Ucraïna. En són un exemple els salesians o els jesuïtes que publiquen el balanç de l'ajuda humanitària dels últims mesos. També Càritas que ha acompanyat 5.378 refugiats des de l'inici del conflicte. "Esperem que la guerra acabi aviat perquè l'ajuda humanitària pugui ser substituïda per ajuda per reconstruir el país", expressa el salesià responsable de l'Equip de Coordinació per a l'Emergència a Ucraïna, Krzysztof Grzendzinski, amb la perspectiva que donen 12 mesos des de l'inici de la guerra.

La coordinació de les obres de la Companyia de Jesús ha permès acompanyar 56.042 persones que fugien de la violència a través de 82.111 activitats d'assistència a curt i mitjà termini. Són dades que publiquen els jesuïtes després d'un any de conflicte armat a Ucraïna i d'accions desplegades a diferents punts geogràfics que abastaven des de l'ajuda d'emergència, el refugi o el suport psicològic fins a l'educació o la integració.

"Des del primer moment, hem estat oferint una resposta a Ucraïna, però també a Polònia, Romania, Hongria, Moldàvia i Eslovàquia", assenyala el jesuïta Alberto Ares Mateos, director regional del Servei Jesuïta als Refugiats (JRS) a Europa. A Espanya, el Servei Jesuïta a Migrants (SJM) ha estat treballant accions de protecció, sensibilització i incidència, acollint 440 persones ucraïneses a través de diferents sistemes que van des de famílies acollidores a models comunitaris. A més, ha donat cursos a 250 persones, orientat a 119 als seus centres i format a 321 a diferents trobades de diferents tipus. Tot això gràcies a la mobilització de la base social, amb 1.088 persones voluntàries que han col·laborat en les diverses activitats i accions.

20 combois d'ajuda humanitària, 56.000 persones ateses i un miler de voluntaris; dades del balanç de les famílies religioses un any després de l'esclat de la guerra a Ucraïna

Els missioners salesians a Ucraïna i als països fronterers han desenvolupat més de cent projectes d’ajuda humanitària, tant material com de suport psicològic, assistència, educació i activitats de temps de lleure per als menors. També Misiones Salesianes ha enviat més de 500.000 euros per recolzar la població afectada i les obres salesianes d'Ucraïna i dels països limítrofs. L’ajuda també ha arribat a Ucraïna a través de més de 20 combois humanitaris aquests dotze mesos amb béns de primera necessitat per repartir-los entre la població atesa pels Salesians. El centre logístic a Lviv permet la distribució d’aliments i articles no peribles a nou ciutats del país, incloses les zones en conflicte més a l’est.

De fet, gràcies a les ajudes rebudes, les escoles salesianes de Lviv, Odessa i Kíev han aconseguit mantenir obertes i oferir educació en situació d’emergència amb la construcció de refugis, reforços de l’aïllament i suport per als subministraments d’aigua, llum i gas, suport psicològic a estudiants, professorat i família i assegurar els costos escolars.

Una resposta àgil i eficaç

Des de Càritas també s'ha informat de les dades més rellevants després d'un any de guerra. Fins al desembre de l’any passat, la xarxa de Càritas diocesanes estatal havien atès 5.378 persones ucraïneses. Altres 10.274 havien rebut ajuda de manera indirecta.

Entre les ajudes que s'han prestat, la majoria estan relacionades amb l'alimentació i la roba. En total s'han realitzat 13.549 accions per facilitar l’accés a aquestes necessitats bàsiques, ja sigui a través de l'entrega directa o de targetes moneder. També s'han realitzat 891 gestions per facilitar l’accés a un allotjament a través del pagament del lloguer de l’habitatge, acollida en una residència de la parròquia o accés a cases d’acollida. El tercer camp d’acció ha estat el de l’ocupació amb 2.824 actuacions relacionades amb l’orientació, formació per a l’ocupació, el disseny d’un pla d’inserció laboral o tallers de formació prelaboral.

“El sistema de protecció internacional ha assumit el gruix de les demandes de les persones i famílies procedents d’Ucraïna", explica Hilde Daems, coordinadora de l’equip d’Inclusió Social de Càritas Espanyola. El seu funcionament per proporcionar allotjament ha estat "àgil i eficaç". De manera subsidiària, les Càritas diocesanes han invertit més de 800.000 euros per dur a terme accions d’assistència i acollida a aquestes persones i famílies.

Un pla de futur

L'acció humanitària no només se centra en el passat o en el present. També en el futur. La Companyia de Jesús ha publicat un programa de resposta coordinada davant la crisi ucraïnesa. The One Proposal proporcionarà al llarg de tres anys una àmplia gamma de serveis a 73.168 persones que s'han vist obligades a deixar casa seva, segons els jesuïtes.

L'acollida és el primer objectiu estratègic de The One Proposal, que durant el primer any d'implementació va orientar el 60% dels seus serveis a complir-lo, oferint refugi i ajuda d'emergència a curt termini. La protecció és el segon objectiu estratègic, que aglutina ajudes a mitjà termini en àrees com ara el suport psicològic, la salut, l'educació o l'allotjament, activitats que van suposar el 30% del programa. El 10% restant es divideix entre objectius que tenen com a finalitat proporcionar suport a llarg termini a través d'activitats d'ocupació, conscienciació i integració.

Un exemple són les 'aules amigables', una iniciativa que busca que la infància refugiada ucraïnesa acollida als països veïns segueixin tenint accés a l'educació. “És essencial que els nens i nenes refugiats tinguin un espai segur on puguin no només reprendre els seus estudis, sinó també tornar a relacionar-se amb altres nens, i, en definitiva, anar donant una mica més de normalitat a les seves vides”, assenyala Pablo Funes, Coordinador de l'Àrea de Cooperació Internacional d'Entrecultures.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.