Vés al contingut
Catalunya Religió

(Eloi Aran –CR) Després de les festes de Nadal, la Conferència Episcopal Espanyola aprovarà el nou currículum de religió catòlica elaborat arran de la LOMLOE. Un cop es publiqui el nou currículum al BOE ja entrarà en aplicació de cara al proper curs 2022-2023. Entre les principals novetats hi ha la metodologia de treball, la vessant humanística, el perfil de sortida de l’alumne i l’arrelament del currículum a cada territori.

Aquest dissabte 26 persones de diversa procedència institucional s’han trobat a l’aula Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona per parlar-ne. És la primera sessió d’un nou seminari de formació intern dissenyat per copsar-ne totes les novetats i fer una concreció curricular a casa nostra. La proposta s’adreça als docents de didàctica i religió dels instituts superiors de ciències religioses i de les universitats que imparteixen la DECA a Catalunya.

Es tracta d’un seminari que impulsen conjuntament el Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de Religió a Catalunya (SIERC), l’Escola Cristiana i l’ISCREB, i els delegats d’ensenyament de la religió dels bisbats de la CET (Conferència Episcopal Tarraconense). Un treball conjunt inèdit, que aquestes institucions comprenen en clau d’exercici sinodal.

“L’escola cristiana es troba amb una gran oportunitat per personalitzar el currículum”, ha explicat Antonio Roura, director de la revista Religión y Escuela. En la primera sessió d’aquest nou seminari, Roura ha descrit el context competencial del nou currículum de religió en relació a la LOMLOE i el marc competencial europeu de 2018.

El ponent ha destacat l’autonomia pedagògica dels centres i ha assenyalat el to humanista de la nova arquitectura curricular. Un currículum que posa èmfasi en la formació integral de l’alumne i en els trets del perfil de sortida de l’Ensenyament Bàsic que es concreten en els descriptors operatius del marc competencial europeu.

Un diàleg madur entre teologia i pedagogia

Després d’una breu pausa-cafè, ha pres la paraula Carlos Esteban, professor titular de Pedagogia de la Religió a l'Institut Pontifici San Pío X. Esteban ha posat en diàleg la proposta pedagògica i teològica del nou currículum. Carlos Esteban ha reafirmat la perspectiva humanista del marc competencial europeu de 2018 en comparació amb el caire pragmàtic del de 2006: “Hi ha un humanisme renaixent el 2018 que reclama no tan sols la nostra atenció, sinó també el nostre recolzament”, ha dit.

Carlos Esteban també ha defensat el nou marc competencial del currículum de religió com una oportunitat per no perdre el tren de la història: “Si no emprem el seu llenguatge (pedagògic) i les regles de joc de l’escola... hauríem mantingut una essència (de la classe de religió) sense lloc on posar-la”.

Sobre la relació entre la teologia i la pedagogia, s’ha fet notar que “no és just dir que no hi ha teologia al nou currículum”. I hi ha afegit que “en el nou currículum la teologia segueix aportant continguts, però no tant l’estructura pedagògica; el diàleg entre la teologia i la pedagogia ha arribat a la majoria d’edat”.

Abans de donar per finalitzada la sessió inaugural del seminari intern sobre el nou currículum de religió, els assistents s’han trobat amb els docents Maite Muñoz (INSAF) i Ferran Piñeiro (ISCREB) segons segueixin treballant el nou currículum en l’etapa de primària o secundària respectivament.

Tres formacions sobre el nou currículum

La continuïtat del seminari serà en format online a través d’una aula virtual de l’ISCREB i comptarà amb un retorn en el seu tram mig per part d’Andreu Ibarz, de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de Blanquerna – URL, abans de la cloenda presencial que tindrà lloc al mes de març. Es preveu la publicació posterior de la concreció del currículum de Religió a Catalunya fruit del treball del seminari.

Així mateix, el seminari intern per a docents de didàctica i pedagogia de la religió i delegats diocesans d’ensenyament és la primera de tres formacions previstes per donar a conèixer i treballar el nou currículum de religió. La segona formació serà de caràcter general per a tots els docents de religió i tindrà lloc dins la XVI Jornada de Mestres i Professors de Catalunya que s’esdevindrà a Tarragona el 30 de maig. Posteriorment, els ISCR de Catalunya complementaran la formació sobre el nou currículum a les seves diòcesis per tal d’oferir una formació reconeguda de trenta hores a tots els docents de religió.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.