Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(CR) Un grup d'uns 300 capellans i diaques catalans ha fet pública aquesta carta oberta adreçada als capellans i bisbes de tot Espanya sobre el moment polític que viu Catalunya. La carta explica que "les relacions mútues" entre comunitats no respon als "sentiments propis de germans en la fe" i demana "d’extremar-nos al màxim en les nostres actuacions, des de totes les parts implicades, per mantenir la serenor i fer viable una solució justa i acceptable per a tots". Expliquen que el conflicte polític també afecta a les comunitats cristianes però que aquestes "estan cridades a viure’l segons l’esperit evangèlic".

La carta també insiteix en la "gravetat especial" de la situació dels líders polítics i socials catalans a la presó. I demana que s'arribi a una "decisió sobre el fons del conflicte" que sigui "justa" que "respectin els drets de Catalunya". "Hem d’orientar les nostres comunitats cristianes, subratllant sempre l’esperit de diàleg i de col·laboració", concluen els signants del document.

Bona part dels promotors del document coincideixen amb els signants de la carta publicada el setembre de 2017 sobre el referèndum i una posterior sobre el respecte i la concòrdia.

Pel diàleg, el respecte i la justícia

Carta oberta de preveres i diaques catalans als seus germans en el ministeri i als bisbes d'Espanya

Estimats germans en Crist, us desitgem la Pau i la Gràcia del Senyor.

Un grup nombrós de preveres i diaques catalans ens adrecem a tots vosaltres amb motiu del procés que estem vivint a Catalunya. A tots ens fa mal constatar que les relacions mútues que s’estan donant entre cristians i entre comunitats «d’aquí i d’allà», i els sentiments recíprocs que expressem, no són en molts moments el que haurien de ser sentiments propis de germans en la fe.

És una situació que ens fa mal com a ciutadans i encara més com a cristians. Però sobretot ens fa mal com a responsables de comunitats cristianes, perquè tenim molt present que, segons el testimoni de Pau, «Déu (...) ens ha confiat a nosaltres aquest servei de la reconciliació» (2Co 5,18-19): ens convida a una reconciliació amb Déu, que no és possible sense haver-nos reconciliat prèviament amb els germans (cf. Mt 6,14-15). La consciència d’aquesta responsabilitat ens empeny a escriure-us, tot intentant deixar-nos guiar per l’Esperit de Jesús.

Les qüestions d’identitat tenen una extraordinària força emotiva. De fet, són a l’arrel de molts conflictes i conteses greus en els darrers segles. Si es va arribar a la guerra vol dir que no es va fer tot el possible per aconseguir la pau. Vol dir que hem d’extremar-nos al màxim en les nostres actuacions, des de totes les parts implicades, per mantenir la serenor i fer viable una solució justa i acceptable per a tots.

Les nostres comunitats cristianes viuen el conflicte com el viu tota la societat espanyola i catalana. Però com a seguidors del Senyor Jesús, les nostres comunitats estan cridades a viure’l segons l’esperit evangèlic. Orientar aquestes actituds és una missió delicada i greu de nosaltres, els pastors. Podem acompanyar les nostres comunitats pel bon camí, però podem fer-ho també per camins equivocats, contribuint fins i tot a actituds no evangèliques. Ho diem amb tota sinceritat. Ens hem qüestionat moltes vegades quina ha de ser la nostra posició. I us demanem a vosaltres, germans preveres, diaques i bisbes, que ens acompanyeu en aquesta recerca.

Pot semblar fora de lloc fer esment a la nostra història en la guerra civil del 1936, però creiem que no. En aquell moment, la major part de l’Església espanyola es va inclinar per una opció determinada. Passada la terrible guerra i els anys de postguerra, l’Església ha hagut de reconèixer que aquella decisió va ser un error històric. Reconèixer això davant els enormes patiments que la guerra va ocasionar no pot quedar en un simple sentiment; exigeix ​​aprendre de la història i mesurar les nostres actuacions en un clima de recerca fidel de l’esperit evangèlic d’amor i de respecte mutu.

Sembla clar que una de les primeres actituds necessàries és la convicció que l’únic camí positiu és el diàleg. Així ho han expressat diverses personalitats tant de l’àmbit civil i polític com de l’eclesiàstic. Recordem la presa de posició de Mons. Ricardo Blázquez, president de la CEE: «En aquests moments greus la veritable solució del conflicte passa pel recurs al diàleg des de la veritat i a la recerca del bé comú de tots, com assenyala la doctrina social de l’Església» (declaracions 23-11-2017). No hi ha reconciliació sense diàleg. No és acceptable pretendre resoldre un problema social tan complex des de la imposició de la força policial o del Dret Penal. I pot ser molt destructiu deixar-se portar per espontaneïtats emotives que poden destruir un esforç social que ha de ser matisat i respectuós.

El diàleg suposa i exigeix ​​actituds serenes, no agressives, disposades a escoltar l’altra part i a valorar les seves posicions. En el cas de les nostres comunitats cristianes, un dels elements primers ha de ser la convicció que les comunitats diferents de les nostres fan també, com nosaltres, un esforç d’objectivitat, fins i tot de simpatia, i estan disposades a escoltar i a valorar la nostra actitud, com nosaltres estem disposats a valorar la seva.

Està a punt d’iniciar-se un judici penal contra molts líders polítics i socials catalans. Aquesta situació té una gravetat especial. Ja no n’hi ha prou amb parlar d’un esforç d'objectivitat i justícia per les dues parts. Hi ha persones empresonades i processades per perseguir el que molts de nosaltres considerem just i d’acord al Dret, i que altres persones judiquen i condemnen. En aquesta situació, és encara més urgent demanar-nos a tots un sobreesforç d’equitat, justícia i humanitat.

Al final, fins i tot després de diàleg i reflexió conjunta fraterna, s’hauran de prendre decisions. Les formes són molt importants per a nodrir la fraternitat i la pau, però en tot cas s’haurà de prendre una decisió sobre el fons del conflicte. El nostre esperit cristià, formulat des dels principis de la doctrina social de l’Església, ens porta a cercar i acceptar les solucions justes, que respectin els drets de Catalunya així com han de ser respectats els de tots els pobles, tal com són descrits, en el seu contingut i els seus límits, per l’esmentada doctrina. És en aquest sentit que nosaltres sentim que hem d’orientar les nostres comunitats cristianes, subratllant sempre l’esperit de diàleg i de col·laboració.

Atenguem, doncs, més al que ens uneix que al que ens separa, i no anteposem mai ideologies ni lleis humanes al respecte recíproc i a la veritable justícia. No fem res per rivalitat ni per arrogància i no mirem cadascú per nosaltres, sinó procurem sobretot pels altres (cf. Fl 2,3-4), tot demanant plegats en la pregària que l’amor de Crist i l’amor recíproc en Crist ens faci a tots promotors i testimonis d’autèntica fraternitat cristiana entre tots.


Barcelona, ​​15 de novembre 2018

[Llista de signants actualitzada el 24 de novembre de 2018]

1 Mn. Julio Acosta, bisbat de Barahona, Rep. Dominicana

2 Mn. Josep-Lluís Aguilar i Campdepadrós, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

3 Mn. Romà Aldave i Aguiló, arquebisbat de Tarragona

4 Mn. Jaume Alemany i Pascual, bisbat de Mallorca

5 Mn. Ramon Alsina i Santandreu, bisbat de Solsona

6 Mn. Ramon Alventosa i Montfulleda, bisbat de Girona

7 Mn. Jaume Angelats i Morató, bisbat de Girona

8 P. Ignasi-Mª Anzizu i Furest, jesuïta

9 Mn. Vicente Araque i Elvira, arquebisbat de Barcelona

10 Mn. Josep M. Aresté i Miret, bisbat d'Urgell

11 P. Miquel Armengol i Barniol, salesià

12 Mn. Pere Artigas i Reverter, bisbat de Girona

13 Mn. Agustí Ayats i Badia, arquebisbat de Tarragona

14 Mn. Pere-Lluís Aymerich i Armengol, bisbat de Girona

15 Mn. Xavier Aymerich i Miñarro, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

16 P. Joan Badia i Morera, carmelita descalç

17 Mn. José Baena i Iniesta, bisbat de Terrassa

18 P. Manel Bagunyà i Valls, escolapi

19 Mn. Ramon Balagué i Bajona, bisbat d'Urgell

20 Mn. Josep Balateu i Coromina, bisbat de Girona

21 Mn. Joan Maria Banús i Banús, arquebisbat de Tarragona

22 Mn. Miquel Barbarà i Anglès, arquebisbat de Tarragona

23 Mn. Josep Barcons i Muntada, bisbat de Girona

24 Mn. Salvador Batalla i Gardella, bisbat de Girona

25 Mn. Xavier Batiste i Mercadé, bisbat de Lleida

26 P. Josep-Miquel Bausset i Verdú, monjo de Montserrat

27 Mn. Amado Berenguer i Ubach, bisbat de Vic

28 Mn. Joan Bisart i Àlava, bisbat de Lleida

29 Mn. Blai Blanquer i Cutrina, bisbat de Terrassa

30 P. Jaume Boada i Rafí, dominic

31 Mn. Josep Bofarull i Veciana, arquebisbat de Tarragona

32 Mn. Lluís Bonet i Armengol, arquebisbat de Barcelona

33 Mn. Antoni Bonet i Trilla, arquebisbat de Barcelona

34 Mn. Antoni Boqueras i Bailina, bisbat de Vic

35 Mn. Manel Borges i Anguera, arquebisbat de Tarragona

36 P. Lluís Borràs i Goixart, franciscà

37 P. Ramon Bosch i Costa, salesià

38 P. Jesús Bosom i Isern, escolapi

39 P. Joan Botam i Casals, caputxí

40 Mn. Martirià Brugada i Clotas, bisbat de Girona

41 Mn. Joan Brulles i Cañellas, arquebisbat de Tarragona

42 Mn. Joaquim Brustenga i Miquel, arquebisbat de Barcelona

43 P. Josep M Bullich i Sarró, jesuïta

44 Mn. Christian Burillo i Henric, bisbat de Perpinyà-Elna

45 Mn. Cinto Busquet i Paredes, focolar

46 Mn. Alfons Busto España, bisbat de Solsona

47 Mn. Joan Cabot i Barbany, arquebisbat de Barcelona

48 Mn. Josep M. Calderó i Villanueva, arquebisbat de Tarragona

49 Mn. Jesús Calm i Masó, bisbat de Girona

50 Mn. Tomàs Calvo i Talaverano, bisbat de Solsona

51 Mn. Jaume Campalans i Serradell, bisbat de Vic

52 Mn. Josep Camprubí i Busquets, bisbat de Solsona

53 P. Josep Maria Camprubi i Rovira, salesià

54 Mn. Joan Camps i Tomàs, bisbat de Solsona

55 P. Josep Maria Canet i Capeta, escolapi

56 Mn. Joan Cañas i Coch, arquebisbat de Tarragona

57 Mn. Climent Capdevila i Riu, bisbat de Solsona

58 Mn. Armand Carbonell i Bergès, arquebisbat de Tarragona

59 P. Joan Carrera i Carrera, jesuïta

60 Mn. Joan Carreres i Péra, bisbat de Girona

61 P. Francesc Carreró i Vidal, escolapi

62 Mn. Jordi Carreter i Cambra, arquebisbat de Barcelona

63 Mn. Carles Casademont I Oller, bisbat de Terrassa

64 Mn. Josep Casals i Serrat, bisbat de Vic

65 P. Francesc Casanovas i Aldrufeu, jesuïta

66 P. Cinto Casanovas i Corderroure, jesuïta

67 Mn. Florenci Cases Miramunt, bisbat de Solsona

68 P. Jordi Cassà i Vallès, teatí

69 P. Jordi Castanyer i Bachs, monjo de Montserrat

70 Mn. Josep Mª Castellà i Marcet, bisbat de Girona

71 Mn. Jordi Castellet i Sala, bisbat de Vic

72 Mn. Miquel-Lluís Castillejo i Brull, arquebisbat de Tarragona

73 Mn. Josep Catà i Mitjans, arquebisbat de Barcelona

74 Mn. Joan Anton Cedó i Perelló, arquebisbat de Tarragona

75 Mn. Prakash-Rao Chukka i Meriga, bisbat de Terrassa

76 Mn. Joaquim Claver i Caselles, arquebisbat de Tarragona

77 Mn. Jordi Clot i Puig, bisbat de Lleida

78 P. Àngel Codina i Giol, monjo de Montserrat

79 P. Joan Codina i Giol, salesià

80 P. Joan Codina i Lanaspa, salesià

81 P. Pere Codina i Mas, claretià

82 P. Jaume Codinachs i Fabré, franciscà

83 Mn. Santiago Collell i Aguirre, bisbat de Terrassa

84 Mn. Josep Colomer i Busquets, arquebisbat de Barcelona.

85 Mn. Josep Colomer i Puig, bisbat de Girona

86 Mn. Martí Colomer i Pujol, bisbat de Girona

87 Mn. Gaspar Comellas i Lladó, bisbat de Solsona

88 Mn. Estanislau Corrons i Graells, bisbat de Vic

89 P. Francesc Cortadellas i Angel, jesuïta

90 Mn. Joan Costa i Pregonas, arquebisbat de Tarragona

91 Mn. Joan Cuadrench i Aragonès, arquebisbat de Barcelona

92 Mn. Miquel Cubero i Balboa, arquebisbat de Barcelona

93 P. Ramon Cusidó i Ferràs, salesià

94 P. Bernabé Dalmau i Ribalta, monjo de Montserrat

95 Mn. Pere Dalmau i Vidal, arquebisbat de Tarragona

96 Mn. Rossend Darnés i Bosch, bisbat de Girona.

97 Mn. Jordi Diaz i Moix, arquebisbat de Tarragona

98 Mn. Pere Domènech i Feixas, bisbat de Girona

99 Mn. Josep Maria Domingo i Ferrerons, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

100 Mn. Josep Maria Escorihuela i Pujol, bisbat de Lleida.

101 Mn. Jordi Fàbregas i Oliva, bisbat de Terrassa

102 P. Ramon Fabregat i Mata, jesuïta

103 Mn. Josep Maria Fabró i Gibert, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

104 Mn. Pere Farriol i Vinyes, bisbat de Terrassa

105 P. Marian Federico i Ribalta, escolapi

106 Mn. Miquel-Àngel Ferrés i Fluvià, bisbat de Girona

107 Mn. Pere Fibla i Palazon, arquebisbat de Tarragona

108 Mn. Jordi Figueras i Jove, arquebisbat de Tarragona

109 P. Francesc Figueras i Funtané, claretià

110 Mn. Josep Maria Fisa i Bosch, arquebisbat de Barcelona

111 P. Joan Florensa i Parés, escolapi

112 Mn. Eduard Flores i Serradell, bisbat de Vic

113 P. Joaquim Folqué i Nicolau, salesià

114 P. Joan Font i Gumfaus, claretià

115 Mn. Jaume Fontbona i Missé, arquebisbat de Barcelona

116 Mn. Ignasi Forcano i Isern, bisbat de Girona

117 Mn. Josep Vicent Forner i Calpe, bisbat de Lleida

118 P. Josep Frigola i Ribas, pare blanc

119 Mn. Benet Galí i Johera, bisbat de Girona

120 Mn. Jordi Gasch i Duran, bisbat d'Urgell

121 Mn. Leandre Gassó i Ubach, arquebisbat de Barcelona

122 Mn. Alfons Gea i Romero, bisbat de Terrassa

123 P. Josep Gendrau i Valls, franciscà

124 Mn. Josep-Pau Gil i Llorens, bisbat de Tortosa

125 Mn. Llorenç Gimeno i Soler, bisbat de València.

126 Mn. Daniel Gómez i Fernández, bisbat de Lleida

127 Mn. Jaume Grané i Calvó, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

128 Mn. Salvador Gras i Cabutí, bisbat de Girona.

129 Mn. Isidre Gras i Civit, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

130 Mn. Joan Gras i Figueras, prevere, bisbat de Terrassa

131 Mn. Felix Guàrdia i Torrents, bsbat de Vic

132 Mn. Antoni Guixé i Vila, bisbat de Solsona

133 Mn. Josep Hortet i Gausachs, arquebisbat de Barcelona

134 P. Gabriel Isal i Tornel, carmelita descalç

135 Mn. Joan E. Jarque i Jutglar, arquebisbat de Barcelona

136 Mn. Josep Jiménez i Montejo, arquebisbat de Barcelona

137 P. Francesc Jordà i Capellera, carmelita

138 Mn. Josep Maria Jubany i Casanovas, arquebisbat de Barcelona

139 P. Ramon Julià i Saurí, escolapi

140 Mn. Joan Lladó i Vilaseca, bisbat de Solsona

141 Mn. Joaquim Lluís i Corominas, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

142 Mn. Xavier Machacon i Nevado. bisbat de Vic

143 P. Josep Maria Maideu i Puig, salesià

144 Mn. Francesc Manresa i Manresa, arquebisbat de Tarragona

145 Mn. Fermí Manteca i Rodríguez, bisbat de Solsona

146 P. Josep F. Mària i Serrano, jesuïta

147 P. Jordi Marimon i Canela, claretià

148 Mn. Joan Ramon Marín i Torner, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

149 Mn. Benigne Marquès i Sala, bisbat d'Urgell

150 Mn. Fermí Martín i Fernández, Bisbat Sant Feliu de Llobregat

151 Mn. Josep Maria Mas i Busqué, bisbat de Vic

152 Mn. Pere Mascaró i Munar, bisbat de Mallorca

153 Mn. Josep Mascaró i Manasanch, arquebisbat de Barcelona

154 Mn. Josep Massana i Cortina, bisbat de Vic

155 P. Josep Maria Massana i Mola, Franciscà

156 Mn. Antoni Matabosch, arquebisbat de Barcelona

157 Mn. Jacint Medina i Fabregó, bisbat de Vic

158 Mn. Pere Milà i Vidal, bisbat Sant Feliu de Llobregat

159 P. Jordi Molas i Rifà, monjo de Montserrat

160 Mn. Ignasi Montraveta i Cinc, bisbat de Solsona

161 Mn. Gaspar Mora i Bartrès, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

162 P. Xavier Morell i Sauch, monjo de Montserrat

163 Mn. Xavier Morlans i Molina, arquebisbat de Barcelona

164 P. Josep Manuel Morros i Castelltort, escolapi

165 Mn. Carles Mundet i Tarrés, bisbat de Girona

166 Mn. Salvador Mundo i Roviró, bisbat de Vic

167 Mn. Carles Muñiz i Pérez, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

168 Mn. Fèlix Mussoll i Segura, bisbat de Girona

169 P. Francesc Nolla i Cavallé, jesuïta

170 P. Ramon Novell i Carné, escolapi

171 Mn. Ignasi Olivé i Costas, arquebisbat de Tarragona

172 Mn. Ricard Olivella i Mitjans, arquebisbat Barcelona

173 Mn. Miquel Oliveras i Coll, bisbat de Girona

174 Mn. Ramon Olomi i Batlle, claretià

175 Mn. Jordi Orobitg i Huguet, bisbat de Solsona

176 Mn. Pere Ortís i Escuer, bisbat de Solsona.

177 Mn. Àngel Pagès i Isern, bisbat de Girona

178 Mn. Albert Palacín i Artiga, arquebisbat de Tarragona

179 P. Ramiro Pàmpols i Colomines, jesuïta

180 P. Tura Pedemonte i Feu, escolapi

181 Mn. Jaume Pedrós i Solé, bisbat de Lleida

182 P. Ignasi Peguera i Marvà, escolapi

183 Mn. Jesús Pelegrí i Macarulla, bisbat de Lleida

184 P. Josep Peñarroya i Artola, monjo de Solius

185 Mn. Joan Perera Faura, bisbat d'Urgell

186 Mn. Josep Perich i Serra, bisbat de Girona

187 P. Eduard Pini Barreiro, escolapi

188 P. Angel Pinto i Comas, salesià

189 Mn. Jordi Pla i Planas, bisbat de Girona

190 Mn. Francesc Planella i Arnau, bisbat de Girona

191 Mn. Enric Plantés i Badosa, bisbat de Girona

192 Mn. Narcís Ponsatí i Prujà, bisbat de Girona

193 Mn. Xavier Pont i Camps, arquebisbat de Tarragona

194 Mn. Lluís Portabella i d'Alós, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

195 Mn. Manel Pousa i Engroñat, arquebisbat de Barcelona

196 Mn. Ramon Prat i Pons, bisbat de Lleida

197 P. Jordi Prunera i Tort, carmelita

198 Mn. Carles Pubill i Gamisans, bisbat de Solsona

199 Mn. Josep Puig i Font, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

200 Mn. Joan Puig i Mas, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

201 Mn. Adolf Pujol i Camprubí, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

202 Mn. Josep Ma Pujol i Currius, bisbat de VIC.

203 Mn. Joan Pujol i Prat, bisbat de Girona

204 Mn. Melcior Querol Solà, bisbat d'Urgell

205 Mn. Antoni Quesada i Rodríguez. bisbat de Solsona

206 P. Hilari Ernest Raguer i Suñer, monjo de Montserrat

207 Mn. Miquel Ramió i Feliu, bisbat de Girona

208 P. Miquel Ramon i Campins, franciscà

209 Mn. Josep Raventós i Giralt, arquebisbat de Tarragona

210 Mn. Miquel Raventós i Surià, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

211 P. Joan Ribalta i Balet, jesuïta

212 P. Josep Ribalta i Jovell, franciscà

213 Mn. Eduard Ribera i Jovell, bisbat de Solsona

214 P. Ignasi Ricart i Fàbregas, claretià

215 P. Josep Ricart i Oller, jesuïta

216 P. Antoni Riera i Figueras, jesuïta

217 Mn. Carles Riera i Fonts, bisbat de Vic

218 Mn. Salvador Riera i Mimó, escolapi

219 P. Josep Maria Rierola i Roqué, escolapi

220 Mn. Joaquim Riu i Ferrer, bisbat Girona

221 P. Josep Roca i Alsina, claretià

222 Mn. Anton Roca i Roig, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

223 Mn. Pepe Rodado i Leon, arquebisbat de Barcelona

224 Mn. Manuel Roig i Cisteré, arquebisbat de Barcelona

225 Mn. Joan Roig i Montserrat, arquebisbat de Tarragona

226 Mn. Jaume Roig i Roig, arquebisbat de Tarragona

227 P. Francesc Roma, jesuïta

228 Mn. Toni Roman i Luis, arquebisbat de Barcelona

229 Mn. Francesc Romeu i Torrents, arquebisbat de Barcelona

230 Mn. Jordi Rossell i Farré, arquebisbat de Tarragona

231 Mn. Salvador Roura i Comas, arquebisbat de Barcelona

232 Mn. Enric Roura i Sabà, bisbat de Girona

233 Mn. Joan Rubió i Gorchs, bisbat de Vic

234 Mn. Creu Sáiz i Ruiz, arquebisbat de Tarragona

235 Mn. Enric Sala i Villegas, bisbat de Girona

236 Mn. Peio Sánchez, arquebisbat de Barcelona

237 Mn. Josep Mª Sancliments i Torres, bisbat de Solsona

238 Mn. Joan Sanglas i Banús, bisbat de Vic

239 Mn. Joan Sanmartí i Roset, arquebisbat de Barcelona

240 P. Josep Maria Segarra i Latorre, caputxí

241 Mn. Joan Serrabassa i Faja, bisbat de Vic

242 Mn. Antoni V. Serramona i Terrado, arquebisbat de Barcelona

243 P. Jordi Seubas i Goixart, caputxí

244 Mn. Pere Soldevila i Plans, bisbat de Vic

245 Mn. Josep Soler i Llopar, arquebisbat de Barcelona

246 Mn. Pere Soler i Puigoriol, bisbat de Vic

247 Mn. Joan Soler i Soler, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

248 Mn. Joan Soles i Pujol, bisbat de Girona

249 Mn. Enric Subirà i Blasi, arquebisbat de Barcelona

250 P. Miquel Sunyol i Esquirol, jesuïta

251 Mn. Josep Taberner i Vilar, bisbat de Girona

252 P. Lluís Tarazon i Grà, salesià

253 Mn. Ramon Tarrés i Margarit, bisbat de Terrassa

254 P. Santiago Thió i de Pol, jesuïta

255 P. Joan Tordera i Cunill, monjo de Montserrat

256 Mn. Joan Torra i Bitlloch, bisbat de Vic

257 Mn. Josep Torrente i Bruna, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

258 Mn. Manuel Tort i Martí, arquebisbat de Barcelona

259 Mn. Joan Triadó i Serracant, bisbat de Girona

260 P. Andreu Trilla i Llobera, escolapi

261 Mn. Enric Tubert i Pagés, bisbat de Girona

262 P. Sadurní Tudela i Prats, escolapi

263 P. Francesc Ubach i Molins, salesià

264 Mn. Miquel Vall-llosera i Demiquels, bisbat de Girona

265 P. Joan Valls i Ferrer, salesià

266 P. Ignasi Velasco i Suàrez-Bravo, jesuïta

267 Mn. Josep Vila i Boixader, bisbat de Solsona

268 Mn. Jordi Vila i Borràs, arquebisbat de Tarragona

269 P. Ignasi Vila i Despujol, jesuïta

270 Mn. Josep Mª Vila i Gangolells, bisbat de Solsona

271 Mn. Alfons Vilà i Ricart, arquebisbat de Barcelona

272 P. Anton Maria Vilarrubias i Codina, claretià

273 P. Francesc Xammar i Vidal, jesuïta

274 Mn. Xavier Xutglà i Ruiz, bisbat de Girona

275 Mn. Jordi Yglesias i Cornet, arquebisbat de Barcelona

Diaques

1 Mn. Francisco Javier Alvarez i Vega, arquebisbat de Tarragona

2 Mn. Plàcid Burguès i Español, bisbat de Lleida.

3 Mn. Joan Josep Castaño i Santos, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

4 Mn. Josep Farrerons i Fugarolas, bisbat de Girona

5 Mn. Josep Maria Fernández i Sabaté, bisbat de Terrassa

6 Mn. Josep Maria Gómez i Del Perugia, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

7 Mn. Miquel Àngel Jiménez i Colàs, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

8 Mn. Ignasi Lopez i Clevillé, bisbat de Girona

9 Mn. Juan Luengo i Alvarado, arquebisbat de Barcelona

10 Mn. Xavier Lloses i Salvador, bisbat de Girona

11 Mn. Albert Manich i Bou, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

12 Mn. Josep Matamala i Orta, arquebisbat de Barcelona

13 Mn. Raimon Mateu i de la Casa, arquebisbat de Tarragona

14 Mn. Miquel Miras i Núñez, bisbat de Terrassa

15 Mn. Antoni Monclús i Marquès bisbat de Vic

16 Mn. Josep Montoya i Viñas bisbat d’Urgell

17 P. Aniol Noguera i Clofent, bisbat de Vic, escolapi

18 Mn. Sebastià Payà i Sánchez, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

19 Mn. Ricard Rodriguez-Martos i Dauer, arquebisbat de Barcelona

20 Mn. Josep Maria Rufas i Martínez, bisbat de Sant Feliu de Llobregat

21 Mn. Carles Sánchez i García, bisbat de Girona

22 Mn. Josep Vidal i Perelló, arquebisbat de Barcelona

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.