Vés al contingut

Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 7 de juny de 2016

El papa ha advertit els cristians de convertir-se en sal insípida i ha afegit que cal superar la temptació de "l'espiritualitat del mirall" en la qual s'insisteix més en la il·luminació en un mateix que en portar als altres la llum de la fe".

Llum i sal. Jesús -ha dit Francesc comentant l'evangeli del dia- parla sempre "amb paraules senzilles, amb comparacions fàcils, perquè tothom pugui entendre el missatge". D'aquí la definició del cristià que ha de ser llum i sal. Cap d'elles -ha observat el papa- és per sí mateixa: "la llum és per il·luminar l'altre; la sal és per donar sabor, per conservar altra cosa.

Però com pot el cristià fer que la sal i la llum no minvi -pregunta Francesc- fer que no acabi l'oli per encendre la làmpada?

"Quina és la bateria del cristià per fer llum? Senzillament la pregària. Tu pots fer tantes coses, tantes obres, també obres de misericòrdia, tu pots fer moltes coses grans per l'Església -una universitat catòlica, un col·legi, un hospital...- fins i tot et faran un monument de benefactor de l'Església, però si no es prega, allò serà una mica fosc o buit. Quantes obres esdevenen buides, per manca de llum, per manca de pregària. Allò que manté, allò que dóna vida a la llum cristiana, allò que il·lumina, és la pregària".

La pregària "veritable" -ha advertit- "la pregària d'adoració al Pare, de lloança a la Trinitat, la pregària d'agraïment, també la pregària de demanar coses al Senyor, però una pregària del cor."

El cristià condimenta la vida dels altres amb l'Evangeli

Aquella -ha dit- "és l'oli, és la bateria, que dóna vida a la llum". Tampoc la sal -ha continuat- dóna gust per sí mateixa":

"La sal esdevé sal quan es dóna", i això és un altre tipus de testimoni del cristià: donar-se, condimentar la vida dels altres, condimentar tantes coses amb el missatge de l'Evangeli. Donar-se. No conservar-se a sí mateix. La sal no és pel cristià, és per donar-la. La té el cristià pels altres, no per a sí mateix. La llum no s'il·lumina a sí mateix; la sal no es condimenta a sí mateixa".

Certament -ha observat- ens podríem preguntar fins quan pot durar la sal i la llum si continuem donant-la sense límit. Aquí -és la resposta de Francesc- "entra la força de Déu, perquè el cristià és una sal donada per Déu en el baptisme", és "una cosa que t'és donada com un do i continua sent donada com a do si tu continues donant-la, il·luminant i oferint. I no termina mai!

Guardar-se de la temptació de l'"espiritualitat del mirall"

És pròpiament el que succeeix, en la Primera Lectura, a la vídua de Sarepta que confia en el profeta Elies i així la seva farina i l'oli no s'esgoten. Així doncs, el papa ha dirigit una reflexió a la vida present dels cristians:

"Il·lumina amb la teva llum, però diferent de la temptació d'il·luminar-se a sí mateix". Aquesta és una cosa lletja, i una mica "l'espiritualitat del mirall: m'il·lumino a mi mateix. Allunyat de la temptació de curar-te a tu mateix. Sigues llum per il·luminar, sigues sal per assaborir i conservar".

La sal i la llum -ha afirmat encara- "no son per sí mateixos", són per donar als altres "un bon sabor". I així -ha exhortat- "resplendeix la vostra llum davant els homes. Per què? Perquè es vegi la vostra bona obra i donin glòria al Pare vostre que està en el Regne del Cel. És a dir: retornar a Aquell que t'ha donat la llum i t'ha donat la sal". Que el Senyor ens ajudi en això -ha dit el papa- sempre tenir cura de la llum, no amagar-la, posar-la en alt." I la sal, "donar el just, allò que és necessari, però donar-lo", perquè així creixi. "Aquestes -ha conclòs- són les bones obres del cristià."

Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.