Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Fundació Escola Cristiana de Catalunya) “Hi ha persones que un bon dia, amb quaranta anys, es planten davant el mirall i arrenquen a plorar perquè la seva vida és un fàstic”. Així de contundent es va expressar  a Barcelona Francesc Torralba en la ponència "Potenciar la intel·ligència espiritual", una opció de futur, que ha pronunciat en el marc de les setenes Jornades de Pastoral Educativa organitzades per la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC). “Aquestes persones han tingut un sentit utilitarista, pragmàtic, de la vida, i han cercat només el benefici propi sense pensar a servir els altres, quan és això últim, precisament, el que ens fa sentir plens”.

Torralba va fer un recorregut per la història del concepte “intel·ligència espiritual” i en va destacar els beneficis. “En una escola de Barcelona vaig veure que els nens i nenes feien meditació transcendental i que els anava molt bé per concentrar-se i estudiar. Ningú no pot dir, per tant, que l’espiritualitat no serveix per a res. De fet, les humanitats serveixen per a molt: per destriar què vull fer amb la meva vida en aquest món”, va afirmar el professor i assagista en un Seminari Conciliar ple de gom a gom.

Torralba va lamentar finalment que els adults no tinguem la mateixa “capacitat de meravellar-nos que els menuts” i va assenyalar que, “com més atrofiat està un individu espiritualment, més capacitat té d’avorrir-se”. En aquest punt, va recordar la cita d’Albert Einstein segons la qual “qui no es meravella davant la cúpula celestial està espiritualment mort”.

La ponència de Francesc Torralba es va emmarcar en les setenes Jornades de Pastoral Educativa de la FECC, que s'han fet aquest divendres a Barcelona.

La primera ponència va ser "Quina llum necessita el món?", que va pronunciar el professor Josep Otón. “Estem acostumats a llums que reclamen protagonisme, ser el centre d’atenció. Són llums enlluernadores que, en comptes d’il·luminar, ens enceguen. Ens ofereixen un espectacle fabulós que capta la nostra atenció i ens fascina, però que ens allunya de la realitat”, va declarar el catedràtic d’institut. “Tanmateix, l’Evangeli ens proposa una llum inspiradora que indica un camí que ens convida a avançar en la vida, a sortir de nosaltres mateixos i trobar el sentit profund de l’existència”.

Otón també va lamentar que la nostra societat, “a diferència del que proposa Jesús”, ens ensenyi només el destí i no pas el camí. “Estem acostumats que ens indiquin què hi ha al final del camí, però no que hem de caminar per arribar-hi”, va concloure Otón. “Perquè la fe avança a mesura que caminem”.

Les jornades també van acollir, sota el títol Llums del món, la presentació de diverses iniciatives de caràcter educatiu: Tots x tots: la comunitat educativa al servei del proïsme, a càrrec d’Imma Ferrer i Carles Bardera (Escola El Cim de Vilanova i la Geltrú); Mengem plegats, a càrrec de Jaume Ars (Escola Pia d’Igualada); Com puc deixar de ser un zombi? Convivències per a ESO, a càrrec de membres de le Delegació de Joventut del Bisbat de Barcelona; Barcelona Magic Line, 7 turons per a 7 causes, a càrrec de Juanjo Ortega, de l’Obra Social Sant Joan de Déu, i El banc del temps, de Pedro Gómez (Escola Gaudí – Sant Feliu de Llobregat).

La primera jornada es va cloure amb l’experiència dinàmica EspaBíblia’t, una proposta animada del conferenciant i escriptor Juanjo Fernández, amb el propòsit de recordar la importància de conèixer històries i personatges de la Bíblia i viure el text sagrat “com Jesús volia, com a infants”.

Dissabte hi haurà una dotzena de tallers sobre art i espiritualitat, ús i aplicació de les tecnologies en l’educació en valors, l’acompanyament espiritual dels adolescents dins l’escola o cançons i danses per a la pregària, entre d’altres.

La jornada es tanca el dissabte amb la ponència La llum a l’Escola Cristiana, pronunciada pel Secretari General de la FECC, Enric Puig, i amb l’eucarístia presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.