Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) Un llenguatge nou per significar l'acollida i el perdó. L'Any Jubilar de la Misericòrdia, d'acord amb l'estil del papa Francesc, pretén desmarcar-se d'una lògica de compra-venda. És a dir, que la indulgència és una, universal, i no es pot bescanviar a base de rituals i accions, sinó que s'ha de viure. Aquesta novetat teològica és a la base de la ruta jubilar que proposa la Basílica de Santa Maria del Mar per aquest dissabte.

El rector d'aquesta parròquia, Salvador Pié, és un dels missioners de la misericòrdia i descriu com a “molt viu i molt original” el plantejament del papa per a aquest any jubilar. Amb tot, reconeix que “molts matisos s'estan perdent” perquè fins ara se n'ha parlat poc.

La indulgència no es compra

“Encara hi ha una imatge mercantilista de la indulgència, com si es pogués comprar a base d'una pregària o d'una obra”, lamenta aquest teòleg, professor emèrit de la Universitat Gregoriana de Roma i autor de diversos manuals de referència. Tota una “ressonància” que atribueix a sectors eclesials més “clàssics”.

El rector de Santa Maria del Mar reconeix que “entre els mateixos capellans costa”. Pié lamenta que s'hagin publicat “tríptics que parlen de 'la pena temporal' o del 'tresor de l'església'” perquè considera que són “expressions que aquest nou papa no fa servir mai”.

En la butlla papal no es parla mai “guanyar” el jubileu, sinó “viure el jubileu”, ni parla mai d'indulgències, sinó d'“indulgència” en singular. També s'hi subratlla la “caritat” i la possibilitat de “créixer en amor”.

L'ajuda pràctica, més enllà del ritual

El papa, junt amb el canvi de llenguatge, proposa dos models per fer realitat aquesta “misericòrdia”: un de ritual –que inclou creuar la porta santa, les rutes i peregrinacions més clàssiques– i una fórmula més vivencial o testimonial.

Segons Pié, la novetat es troba en aquesta segona opció, que considera “una desritualització”. Es recupera així un esperit més pragmàtic, a l'estil de Jesús: “Cada vegada que un, allà on sigui, ajudi una persona, això ja és fer la misericòrdia. No cal entrar a la porta santa”. Pié interpreta que Francesc “ha volgut portar el jubileu en el món, perquè ajudar els altres és el millor jubileu i la millor indulgència”.

La ruta de Santa Maria del Mar

La Ruta jubilar de la misericòrdia de dissabte respon a l'opció més ritual de viure el sentit de la misericòrdia; però inclourà també una breu reflexió sobre les 'obres de misericòrdia' i el significat de la 'indulgència', a càrrec de Salvador Pié.

L'esquema de la ruta és senzill: sortint de la catedral de Barcelona, passarà per la capella de la Mare de Déu de la Guia, coneguda com la capella Marcús, i acabarà a Santa Maria del Mar. També es farà una visita de caire més social a l'Escola Bressol del Nen Jesús, al carrer Montcada, que és l'Escola Bressol més antiga d'Europa i que atén les famílies més necessitades del barri. Entremig hi haurà moments de pregària, d'adoració, temps per a qui es vulgui confessar i una missa que incidirà especialment en el credo.

L'origen d'un tema polèmic

Tal com explicarà Salvador Pié en la seva intervenció sobre la indulgència, aquesta s’inicia amb la praxi penitencial de l’Església antiga. “Va ser un tema molt polèmic, durament criticat per Luter a finals de l'Edat Mitjana”. Per això i fins ara “tot el tema de la misericòrdia la tradició catòlica l'hem treballat una manera una mica encarcarada”.

Passats cinquanta anys del concili, en el món catòlic, ja no es va parlar més de les obres de misericòrdia: “Era una cosa passada, estava poc de moda la paraula misericòrdia perquè semblava que no tenia en compte la justícia”.

El resultat és que avui “no hi ha gaire cultura de la misericòrdia” i se'l situa com “un tema una mica difícil”. Així, conclou Pié, tot i que “el papa ha fet una cosa bastant nova i bastant maca, encara no ha arribat a la gent”.

Salvador Pié ha elaborat també un dels vuit documents que ha publicat el Pontifici Consell per la Nova Evangelització per aprofundir en la celebració de l'any de la misericordia. Aquest subsidis són vuit llibrets oficials que s'ha traduït a diverses llengües arreu del món. Pié ha elaborat el número 8, 'Les obres de misericòrida corporals i espirituals', que aquí ha publicat el CPL.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.