Vés al contingut
Catalunya Religió dt. 19/08/2014

(Bisbat d'Urgell) Les obres a la col·legiata de Santa Maria d'Organyà culminen un procés d'anys que va començar amb la consolidació de l'estructura i la substitució de la teulada del temple, l'any 2002, i ha acabat vivint una profunda renovació del seu interior. L'Arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, va presidir la inauguració de l'església el divendres 15 d'agost, festa de la Mare de Déu.

Vives, durant la homilia, va parlar de l'església de Santa Maria i de les obres de restauració, posant èmfasi en que "aquesta és una casa nobilíssima i molt estimada a Catalunya. Es una col.legiata que és emblemàtica, i s'ha pogut restaurar amb l'esforç de les autoritats que, des de cada una de les institucions han aportat el que ha estat necessari". Va apuntar també a la importància dels textos trobats a la col.legiata per Miret i Sans: "a Organyà podreu tenir coses importants, però la dignitat d'haver tingut les Homilies no us la podrà prendre ningú, fetes en una llengua que ens estimem, i que la fem servir per tot, és viva, i per la qual l'església ha fet una aportació important en la seva regularització." Va citar Joan Pau II per remarcar la importància de la cultura per a un poble.

Rosa M. Perelló, vicepresidenta de la Diputació de Lleida, va mostrar la seva satisfacció en participar en un "dia tant important pel nostre país", després d'un "llarg procés de restauració, és una satisfacció per la Diputació, que sempre ha estat al costat del poble i del seu ajuntament, com fa en tantes obres i de tant divers signe en molts municipis". Va posar de relleu la importància de treballar per tal de preservar el patrimoni i la cultura i la complicitat que s'ha donat entre moltes administracions per arribar a bon port en un moment realment singular per a Catalunya.

L'alcalde d'Organyà, Antoni Fiol, va tancar els parlaments assenyalant que "a Santa Maria d'Organyà, abans que arquitectura, hi ha una idea. Per aquest motiu, l'evolució del temple, de la seva forma i de la seva construcció, ho suporta tot. El resultat és feliç perquè essencialment és una idea. Una idea abstracta, d'espai interior viu més enllà de les referències, dels estils, de les modes, dels usos, i de les funcions. I sona bé; com una caixa de música, harmònica, proporcionada, admirablement ponderada. Tot això ha estat posat entre aquests volums per generacions i generacions que han anat fent, com ara hem fet nosaltres...". Va agrair la tasca dels seus antecessors, Antoni Vila i Joan Busquets, i dels constructors i industrials que hi han treballat.

Una restauració per fases

Aquest temple parroquial, que és part important de la història i del desenvolupament de la diòcesi d'Urgell, es va iniciar amb l'arranjament de les cobertes i la zona superior de les voltes, que són visitables i que mostren les vicissituds de l'edifici a través dels segles.
El temple mostra de manera rellevant les restes de pintures romàniques del segle XII que es troben situades a l'absis de l'església, i alhora s'ha pogut restablir l'absis per tal de donar context a aquestes restes de pintures en el lloc original per on van ser concebudes.

En la darrera fase de restauració, la cinquena, que s'ha desenvolupat en la passada primavera fins al juliol, s'han fet intervencions en l'absis, per protegir les pintures romàniques que s'hi han trobat, en el creuer, les cúpules i llanternes, la nau central i les naus laterals, i s'han fet treballs de sanejament de parets, un nou paviment del presbiteri i, a més, s'ha dut a terme una renovació de la il·luminació. També s'ha instal·lat calefacció i s'han pintat les parets. El pressupost de l'obra en aquesta darrera fase ha estat de 150.000 euros, que s'han finançat a través de donatius populars a la parròquia, del programa europeu Leader i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida. La inversió total que s'ha fet des de l'any 2002 ha estat prop d'un milió d'euros, en el finançament dels quals han participat també la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntamnent d'Organyà.

La col·legiata és de gran importància històrica pel bisbat d'Urgell i també per Catalunya, doncs es considera que és on es va escriure un dels documents literaris més antics escrits en llengua catalana, les Homilies d'Organyà, un fragment de sermonari destinat a la predicació de l'Evangeli de finals del segle XII i començament del XIII i descobert a la rectoria d'Organyà el 1904.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.