Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, Fundació per la Pau, Fundació Cultura de Pau i les revistes Foc Nou i El Ciervo convoquen el Memorial Joan Gomis per mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis amb un premi de periodisme.

El Memorial reconeix les obres periodístiques en català i castellà que tractin sobre persones, institucions o col·lectius que destaquin pel seu compromís a favor de la pau, els drets humans, l’eliminació de la pobresa, l’exclusió social i les desigualtats Nord-Sur. Les distincions s’atorguen en dues modalitats.

En les quatre edicions anteriors s’ha distingit, entre altres, al bisbe Joan Godayol, a Antoni Bassas, a Siscu Baiges i a Laia de Ahumada. Alguns dels temes dels treballs premiats han estat el conflicte de palestina, les ONG de Nicaragua o el sistema de castes de la Índia.   

La primera modalitat comprèn obres inèdites que han de fer referència a persones, institucions o col·lectius que lluitin contra les desigualtats Nord-Sud. S’atorga un premi de 2.000 euros i l'obra premiada es publicarà a les revistes El Ciervo i Foc Nou. A la segona modalitat, es premia amb 1.000 euros o bé una obra periodística publicada per qualsevol mitjà, escrit o audiovisual, o bé una trajectòria periodística que posi en relleu el seu compromís solidari d’una persona, col·lectiu o institució. La data límit d’admissió d’originals i candidatures en ambdues modalitats finalitza el 13 de juliol de 2010. El premi compta amb el patrocioni del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Joan Gomis Sanahuja (10 de juny de 1927- 29 de setembre de 2001) va ser president de Justícia i Pau de Barcelona des del 1976 fins a la seva mort. També va presidir Justícia i Pau d’Espanya, la Federació Catalana de ONG per al Desenvolupament i la Federació Catalana d’ONG per la Pau. Va participar en diverses missions de drets humans a Amèrica, Àsia i Àfrica. També va ser director de l’ICESB. El 1951 va ser un dels fundadors de la revista El Ciervo i va ser-ne subdirector fins el 1971. Va col·laborar en diversos mitjans de comunicació i va publicar llibres com Un jueu a Natzaret, León rugiente, Desitjada Sumatra, La lluita pels drets humans i les Memòries cíviques. També va dedicar-se a la il·lustració gràfica i a la pintura. Entre altres distincions va rebre els premis Carles Cardó i Francesc Eiximenis de narrativa, el Serra i Moret d’assaig, i el Memorial Joan XXIII per la seva tasca a favor de la pau.