Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(Eloi Aran / CR) ARS VIVA és una mostra artística itinerant, on conflueixen la Basílica Santa Maria del Mar (Barcelona), L'Albergueria (Vic) i l'Espai O_Lumen (Dominics). Aquesta és una novetat interessant perquè ha facilitat la creació de lligams entre diferents institucions eclesials amb voluntat de promoure l'encontre, el diàleg i la interpel·lació per mitjà d'obres d'art contemporani en esglésies i altres llocs adequats. El projecte vol contribuir a educar la sensibilitat a partir de llenguatges artístics contemporanis tot vinculant-los al sentit de l'ésser humà, a les preguntes sobre el seu futur i a la seva profunda dimensió espiritual cristiana.

Aquesta setmana s’ha inaugurat a la Basílica de Santa Maria del Mar, a Barcelona, el projecte Ars Viva. L’acte es va desenvolupar com una conversa entre els promotors del projecte, Jordi Miralpeix i el públic que hi es va reunir per gaudir-ne.

Mossèn Salvador Pié, rector de Santa Maria del Mar, va donar la benvinguda, convidant als assistents a deixar-se interpel·lar per l'obra i el díptic que l’acompanya, on es troba un text del Pau Albors relacionant l'obra amb l'espai sagrat , i tres més: un de Sant Ireneu, un altre del Papa Francesc i un altre del llibre dels Salms.

El dominic fra Xabier Gómez, va explicar els objectius d’aquest projecte. I Josep Maria Riba, director del Museu Episcopal i de 'Albergueria de Vic va ressaltar que tant aquest projecte, com d'altres que es duen a terme, demostren que quan hi ha voluntat de d’escolta, el diàleg és possible fins i tot entre els que no estan acostumats a caminar plegats, per exemple els artistes contemporanis i l'església. 

Després Irim.lux (l'artista Jordi Miralpeix) va introduir al públic la seva instal·lació tot convidant a cadascun a aturar-se i connectar-se amb ella. En diàleg amb l'espai sagrat i per evidenciar l'ubic acte de creació, en Jordi va crear per a aquesta ocasió  AP_NR8874OA, una vibrant i potent instal·lació composada per un mural de pintura i set pedres pintades.

Durant el seu recorregut, aquesta iniciativa connectarà Santa María del Mar amb la Seu de Manresa i l'Espai O_Lumen dels Dominics a Madrid. La instal·lació ocuparà una de les capelles laterals de Santa Maria del Mar i podrà ser visitada en el horari de la Basílica del 29 octubre a 7 gener, (horari  habitual l'obertura de Santa Maria del Mar). Un cop acabi el seu moment a la Basílica de Barcelona, l'obra continuarà la seva itinerància al febrer cap a la Seu de Manresa.

Amb aquesta mostra itinerant, la Basílica de Santa Maria del Mar segueix acollint iniciatives de diàleg amb l’art i el món contemporani que ja van ser iniciades amb la reforma de la Capella de Sant Ignasi de Loiola o la instal·lació de la Creu de Resurrecció que, suspesa damunt del presbiteri, presideix la nau central del temple.