Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) No és una estàtua en un pedestal, ni un objecte delicat que cal allunyar dels nens o protegir dels turistes. L'espai de la capella de la nova escultura de Sant Ignasi a Santa Maria del Mar de Barcelona està pensat perquè la gent s'hi acosti, la toqui, s'hi assegui al costat, li faci un petó, li acaroni la barba o s'hi faci fotografies. Això és exactament el que van fer els assistents al final de la inauguració de la capella que es va celebrar aquest diumenge, festivitat de Sant Ignasi de Loiola. Només acabar, ja hi havia cua per acostar-se a Sant Ignasi.

La capella no és nova. Està situada en el lloc on Sant Ignasi demanava caritat mentre escoltava la missa durant les seves estades a Barcelona entre 1524 i 1526. Una petita placa fa temps que ho recordava, però no era tan visible com ara.

Una capella és un espai de contemplació, però com va explicar el rector de la basílica, Salvador Pié, no es pot obviar que Santa Maria del Mar també és un lloc turístic i per on hi passa gent amb tot tipus de motivacions. Per això Santa Maria del Mar ha de ser un espai d'acollida, i qui sap què busca o què hi troba el qui hi va o hi està de pas.

"Les persones que passen, pregaran i es fotografiaran amb sant Ignasi; potser durant generacions", explicava el delegat dels jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig. Però "Déu sabrà fer-se valdre de tot això per teixir la seva història de tendresa. I només Déu sap com voldrà aprofitar-ho i atrapar aquestes persones". Aquesta és la finalitat d'un nou espai on, amb la presència del fundador de la Companyia de Jesús, "Déu s'ha fet proper".

Final de l'Any Jubilar del Camí Ignasià

La capella que es va inaugurar aquest diumenge al matí ha estat renovada coincidint amb l'Any Jubilar del Camí Ignasià, que s'ha celebrat del 31 de juliol de l'any passat fins aquest diumenge. A tarda, a Manresa, es va tancar la porta jubilar de la Cova de Sant Ignasi, i el bisbe de Vic, Romà Casanova, va presidir una eucaristia de cloenda. En els actes també hi va participar el provincial de la Companyia de Jesús, Francisco José Ruiz Pérez.

El director de l'Oficina del Camí Ignasià, el jesuïta Josep Lluís Iriberri, va explicar en la inauguració de la capella els elements que formen part del nou espai a Santa Maria Mar i que fan referència a la ruta espiritual de Sant Ignasi entre la seva casa natal a Loiola i Manresa. A una banda, una talla de la Mare de Déu d’Arantzazu (que va ser donada pel franciscans Arantzazu i portada fins a Barcelona en pelegrinatge), i a l'altra banda, una reproducció del medalló de la Creu del Tort de Manresa. Una al·lusió al Camí Ignasià que no es gratuïta: "L'Ignasi que arriba a Santa Maria del Mar és un Ignasi pelegrí, ja no és un home de la cort. Es un altre Ignasi: ha triomfat la conversió al Senyor en el seu cor i ha canviat la seva ment".

L'acte també va servir per escoltar les explicacions dels creadors del nou espai. L'autor de l'escultura, Lau Feliu Maspons, va remarcar la seva vinculació des de petit amb sant Ignasi, i va dir que prefereria que fos la mateixa escultura la que donés explicacions. Una obra de bronze d'uns 200 quilos i 1,7 metres d’alçada, que està asseguda mirant cap a l'altar de la basílica, i que representa un sant Ignasi captaire, vestit amb roba de sac, amb la mà estesa demanant per als pobres i els peus descalços. Eloi Aran, de T113-Taller d’Arquitectura, va explicar com s'havia concebut l'espai perquè fos "un lloc de pau i d'irradiació" i "un signe cristià que atregui als visitans".

Una nova icona

La nova capella de Santa Maria va ser beneïda pel provincial del Jesuïtes a Espanya i l'acte va comptar amb la presència del director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell. El pare Ruiz Pérez va parlar també d'un espai que convidi "a iniciar nous camins", i creu que la imatge es convertirà en "una nova icona de Sant Ignasi". Un espai que ha de ser "una petita llum que convida als visitants i pelegrins a acostar-se, a prendre una breu pausa i pregar, en un racó que ens fa propers a aquest Ignasi".

Però en l'acte, més que els parlaments, el que va tenir més pes va ser l'estona de pregària i de silenci, acompanyats del cor de la parròquia. Un acte amb nombrosa assistència malgrat la calor del darrer diumenge de juliol. Davant de Sant Ignasi demanat caritat, ningú demana aire condicionat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.