Vés al contingut
Catalunya Religió
laicat-esglesia-anna-almuni
Jornada Apostolat Seglar 2019.

Aina Argueta –CR "Anunciar la fe als qui no creuen”. Aquesta és una de les grans preocupacions dels laics avui després d’evidenciar-se un menor nombre de catòlics practicants a les parròquies i comunitats del país. Ho explica la delegada de l’Apostolat Seglar de Barcelona, Anna Almuni, qui també assegura que, per contra, la participació dels laics, tot i ser menor, ha pres una gran rellevància en la institució. I no és per menys. “Avui els laics formem el 99% de l’Església”, diu. De tot plegat en parlaran a la Jornada de l’Apostolat Seglar que se celebra aquest dissabte a la basílica de la Sagrada Família.

En aquests últims anys, el món ha patit canvis constants que, per conseqüència, han arribat a l'Església. S'ha vist una tendència participativa creixent. Des del 2018, Barcelona ha viscut tres grans processos diocesans on el laïcat ha pogut dir quina Església vol. El primer de tots va ser el Pla Pastoral ‘Sortim’ de la mà del llavors nou arquebisbe Joan Josep Omella. Seguidament, l'any 2020, el Congrés de Laics ‘Pueblo de Dios en salida’ també va recollir els reptes i les mancances que detectava la part de l'Església no ordenada. I, en últim lloc, l'actual Sínode 'Una Església en missió' que ha impulsat el papa Francesc per construir una institució fraterna.

“La societat catalana, en concret Barcelona, és de les menys creients d'Europa”

Almuni celebra el moment màgic que està vivint el laïcat. "Hi ha un canvi de sensacions i la sensibilitat eclesial és diferent amb tot el que fa el laïcat". La delegada explica que la gent se sent identificada amb el Pla Pastoral perquè han format part de la seva creació. "La sinodalitat no és el que li hem contestat al Papa, sinó com fem junts l'Església", recorda Anna Almuni.

L'envelliment i altres reptes

Aquests processos participatius arriben en un moment en què l'Església s'està fent petita. Almuni afirma que el laïcat ha envellit i cada vegada és menor, però la gestió de la institució no ha canviat. "Estem funcionant amb una estructura de família gran quan som una família petita i això dificulta l'acció", conclou.

Actualment, la gran preocupació de la delegació de l’Apostolat Seglar és el poder de convocatòria dels tres grans col·lectius que representa: l'Acció Catòlica, el Fòrum d'Organitzacions Catòliques i els centres culturals catòlics. Amb tot, detecta que hi ha molta acció que es gasta en mantenir l'estructura interna. Els moviments són més petits, i per això les seves accions afecten en grau més baix a la realitat. "No som els mateixos amb la globalització que sense", raona Almuni, "però les nostres formes de fer sí que continuen sent les mateixes".

"La societat catalana, en concret Barcelona, és de les menys creients d'Europa", puntualitza. Per una altra banda, l'Església viu en una situació de descrèdit constant per part dels mitjans de comunicació, analitza la delegada. Conclou que les coordenades socioculturals no faciliten als col·lectius aconseguir els seus objectius.

Trobar l'enfocament

En aquest context, la delegació ha decidit fer del primer anunci el tema per la jornada de l'Apostolat Seglar d’aquest dissabte. “Era una de les preocupacions que van sorgir al Pla Pastoral”, explica Almuni. Els creients busquen com anunciar la seva fe als qui no creuen.

"El resultat ha de venir d'un procés que fem tots plegats", anuncia Almuni. La delegada té clar que tots els processos participatius que la institució està vivint han d’anar més enllà de les mateixes comunitats per poder transformar-se en una Església fraterna en l'àmbit universal.

La jornada de dissabte se celebrarà a la basílica de la Sagrada Família, que “no deixa de ser un primer anunci escultòric".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.