Vés al contingut
Catalunya Religió dc. 19/08/2020

(Obra Social ‘La Caixa’) Si la cooperació internacional no tanca per vacances, encara menys ho farà per la COVID-19. Al contrari, 44 CooperantsCaixa saben que ara és quan és més important, i davant la impossibilitat de viatjar als seus països de destinació, duran a terme els seus projectes en remot.

L’any que en fa catorze del desenvolupament de CooperantsCaixa, el programa de voluntariat internacional de la Fundació ”la Caixa” ha hagut de reinventar la seva forma de cooperació. Atesa la situació provocada per la crisi de la COVID-19 i les restriccions de mobilitat i seguretat, el voluntariat es farà per primera vegada en línia, sense desplaçar-se fins al terreny.

Els participants en aquest programa, 10 dels quals són catalans, aporten els coneixements, les habilitats i l’experiència que tenen en la matèria, i en la qual són especialistes, per desenvolupar projectes de cooperació en què col·labora la Fundació ”la Caixa” juntament amb ONGs locals.

Un total de 509 voluntaris hi han participat des del començament del programa, el 2007, per proporcionar assistència a 60 ONGs de 23 països de l’Amèrica Llatina, l’Àsia i l’Àfrica. El 2019 s’hi van incorporar per primera vegada 3 CooperantsCaixa del BPI (Banco Português de Investimento), que es van unir als treballadors del Grup Caixa per dur a terme les missions.

Els cooperants treballaran en remot amb ONGs localitzades físicament a l’Índia, el Perú i Moçambic, en el marc del programa de creació d’ocupació Work 4 Progress de la Fundació ”la Caixa”, així com en projectes amb la Fundació Aga Khan i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

Per contribuir al component de l’experiència, els propis cooperants estan recreant de manera imaginària el viatge que haurien fet, i que es pot seguir a través de les xarxes socials. A més, s'està elaborant una "Guia del CooperantCaixa", a través de la plataforma pròpia Work4Progress Virtual l@b, un entorn digital on es podrà fer un seguiment de l'evolució dels projectes amb indicadors específics.
El període d’intervenció del voluntariat virtual serà variable i flexible, sempre amb l’objectiu de generar l’impacte més gran possible en els projectes locals. El treball entre l’equip de cooperants i amb els professionals de les ONGs locals serà més estret que mai, de manera que estaran més acomboiats i tindran més suport durant la intervenció social.

El voluntariat no presencial representa un repte, però també una oportunitat que ha fet patents alguns dels beneficis de possibilitar la cooperació a distància:

–Flexibilitat: Permet la incorporació de cooperants que fins ara no podien viatjar fins al terreny o que no podien marxar del seu lloc d’origen durant tant de temps per motius professionals o personals.

–Agilitat: El format virtual permet una intervenció molt ràpida davant de situacions d’emergència humanitària i de manera immediata, sense la complexitat de preparar un viatge al terreny.

–Accessibilitat: Més ONGs de més països es poden beneficiar del programa virtual en territoris fins ara fora de l’abast del programa.

–Sostenibilitat: La priorització del treball remot quan no sigui imprescindible el desplaçament és més respectuosa amb el medi ambient i, a més, permet la participació de molts més empleats amb el mateix pressupost.

El programa facilita la participació de treballadors en actiu, prejubilats i jubilats en projectes de desenvolupament local a països de tot el món. Tots són voluntaris ”la Caixa” que col·laboren en activitats altruistes de proximitat al llarg de tot l’any.

Els cooperants han estat escollits després d’un procés de selecció en el qual s’ha tingut en compte el perfil, l’experiència i les expectatives de cada candidat. A més, els treballadors seleccionats han rebut formació i sensibilització, i han après nocions sobre cooperació internacional, context polític, econòmic i social del país de destinació, motivacions i objectius del projecte, i el treball específic que duran a terme.

Aquest tipus de voluntariat internacional, alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), és pioner en responsabilitat social corporativa. La seva vocació és transformadora per a tots els seus participants: per a l’ONG local, per a la comunitat i també per als cooperants, que viuen l’experiència d’unes vacances solidàries i productives l’objectiu de les quals és millorar les condicions de vida de les poblacions vulnerables de països en vies de desenvolupament.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.