Vés al contingut
Catalunya Religió
musulmans aid al-fitr
Celebració: Aid al-Fitr | OAR

Aina Argueta –CR "L'objectiu del Zakat al-Fitr és que a ningú li falti res per celebrar la festa de fi del Ramadà en condicions". El president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), Mohamed El Ghaidouni, parla de la importància de l'almoina obligatòria que aporten totes les persones que celebren el Ramadà. És una manera de mostrar solidaritat envers els més vulnerables de la comunitat perquè puguin celebrar l'Aid al-Fitr, la celebració que marca la fi del mes sagrat del Ramadà, amb dignitat i alegria. Per la comunitat musulmana també és una manera de purificar a la persona que fa aquesta donació

El Zakat al-Fitr és una quantitat fixa de diners, aliments o altres béns que s'ha d'aportar. El Ghaidouni explica que aquest any la Comissió Islàmica d'Espanya ha calculat un mínim de 5 euros per persona. Normalment, sol ser equivalent a l'aliment bàsic local, com ara blat o arròs. "Aquests cinc euros són el valor de partida, després cada persona ha de fer una mitjana del que gasta per trencar el dejú", aclareix El Ghaidouni.

“Si durant aquest mes la persona ha comès algun error l'almoina completa i repara les possibles equivocacions”

Aquesta aportació es distribueix a les persones necessitades, com ara els pobres, els necessitats, els orfes o els altres membres vulnerables de la comunitat musulmana. La primera opció és que la mateixa família l'entregui a les persones més properes que coneguin. "L'ideal és que el Zakat al-Fitr es tregui del lloc on resideix la persona, per tant, hi ha membres que ja coneixen a qui li poden entregar", afegeix el president de la UCIDCAT. En el cas que no hi hagi persones desfavorides al voltant es pot donar a través d'organitzacions benèfiques que es dediquen a aquesta tasca.

Una donació obligatòria

Tots els musulmans adults i capaços econòmicament que hagin completat el dejuni del Ramadà estan obligats a pagar el Zakat al-Fitr. És una obligació per a cada cap de família proporcionar aquesta donació per si mateix i pels membres dependents de la seva família. Aquesta pràctica forma part dels cinc pilars de l'Islam, que són els deures fonamentals que tot musulmà ha de complir.

En els casos en què les persones no poden fer el dejuni durant el mes del Ramadà, donar el Zakat al-Fitr també pot ser una opció. Si alguna persona pateix problemes de salut, marxa de viatge o té altres raons vàlides pot fer aquesta donació per cada dia que no fa el Ramadà.

En aquesta línia, l'aportació econòmica també té un caràcter de purificació espiritual. "Si durant aquest mes la persona ha comès algun error l'almoina completa i repara les possibles equivocacions", contextualitza El Ghaidouni. Per tant, la doble finalitat del Zakat al-Fitr és purificar a la persona que dejuna i ajudar a aquells que estan necessitats.

Tothom ha de celebrar "en condicions"

L'Aid al-Fitr és una celebració que marca la fi del mes sagrat del Ramadà, una ocasió important per als musulmans i se celebra amb pregàries, celebracions comunitàries, àpats festius, regals i actes d'amor i solidaritat. Per tant, el Zakat al-Fitr ha d'arribar abans perquè les famílies desfavorides puguin utilitzar-lo per festejar aquell dia. "Tots han de poder celebrar-ho en condicions", conclou El Ghaidouni.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.