Vés al contingut

notícies relacionades

gatzara-jornades

El llegat àrab en la ciència, tema central de les noves Jornades Gatzara

FUNDACIÓ BAYT AL-THAQAFA | L'Institut Europeu de la Mediterrània acollirà aquest dilluns l'acte inaugural de la nova edició de les Jornades Gatzara que s'allargaran fins al divendres 28 d'abril. Enguany, d'entre molts altres temes, les jornades se centraran en el llegat àrab en la ciència.
musulmans aid al-fitr

Zakat al-Fitr, l'almoina per assegurar que tothom pugui celebrar la fi del Ramadà

AINA ARGUETA –CR | "L'objectiu del Zakat al-Fitr és que a ningú li falti res per celebrar la festa de fi del Ramadà en condicions". El president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), Mohamed El Ghaidouni, parla de la importància de l'almoina obligatòria que aporten totes les persones que celebren el Ramadà.
musulmans-ramada-2023

Comença el Ramadà, una festa oberta a tota la ciutadania

OAR | La comunitat musulmana de tot el món comença el mes del Ramadà aquest dijous. Un mes de dejuni i recolliment complint amb el quart pilar de l'islam i que acabarà el 21 o 22 d'abril. Durant aquests trenta dies aproximadament, les comunitats musulmanes conviden tots els veïns a compartir la celebració, especialment els iftârs, els moments en què la comunitat trenca el dejuni quan es pon el sol.
comunitats

Les comunitats musulmanes reclamen “un tracte igualitari” per celebrar actes religiosos

CR | Davant la negativa de l'Ajuntament de Montcada i Reixac a la petició de la comunitat islàmica del municipi per celebrar una pregària col·lectiva en el dia la festa del sacrifici, la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT) i la Federació Consell Islàmic de Catalunya han publicat un manifest reclamant que es garanteixi el dret fonamental a la llibertat religiosa recollit a la constitució espanyola.
salam-babel

Dones musulmanes de Bellpuig: “La idea és fer coses juntes per no sentir que estem soles”

(ACN) A finals de 2019 naixia a Bellpuig l'associació Salam Babel, creada per dones musulmanes, amb l'objectiu de contribuir a la diversitat cultural i religiosa d'aquest municipi de l'Urgell de més de 5.100 habitants. La pandèmia va fer aturar la seva activitat i fa just un any van fer el seu primer acte obert a la ciutadania amb la celebració d'una Festa del Xai infantil.

Nous cursos de l'ISCREB i la Fundació Joan Maragall “pel diàleg i la convivència entre cultures i religions”

(Laura Mor–CR) Del 3 al 10 de febrer restarà obert el període de matriculació als cursos virtuals que l'Institut Superior de Ciències Religioses i la Fundació Joan Maragall oferten conjuntament. Es tracta de quatre monogràfics que proposen l'estudi dels fonaments de l'islam, dels trets fonamentals de la cultura actual, dels instruments per al diàleg i dels mestres espirituals del segle XX.

"Cal diferenciar la blasfèmia de la incitació a l'odi"

(Laura Mor –CR) "Nosaltres hem parlat sobre humor amb musulmans que no tenen cap problema amb les caricatures". Francesc Torradeflot, president de l'Associació Unesco pel Diàleg Interreligiós (Audir), és també coautor d'un llibre d'acudits sobre diferents religions.

"Atemptar usant el nom dels musulmans no té res a veure amb l'islam"

(David Casals i Vila –CR) L'islam català i de la resta l'Estat ha condemnat sense pal·liatius l'atac que un grup d'islamistes van fer ahir a París, a la redacció de la revista satírica francesa 'Charlie Hedbo' i que se salda amb 12 assassinats i 11 ferits, dels quals quatre greus.

panoràmica

Veure la fe