Vés al contingut
Catalunya Religió

(FECC) Les escoles concertades denuncien en un vídeo la insuficiència del mòdul del concert educatiu. La llibertat d'ensenyament és un dret fonamental de la construcció i organització d'una societat lliure amb una estructuració política democràtica, on la pluralitat educativa és un valor volgut i defensat majoritàriament. La llibertat d’elecció de centre respon a aquesta voluntat i cal vetllar per evitar-ne les restriccions.

El Servei d’Educació de Catalunya està conformat pels centres públics i pels centres privats sostinguts amb fons públics, resultat de la tradició educativa i social del país, i és l’expressió legal d’un reconeixement que vol garantir l’educació de tothom i preservar el màxim pluralisme educatiu possible.

La Llei d’Educació de Catalunya contempla que la Generalitat ha de dotar el sistema educatiu dels recursos econòmics necessaris per garantir la suficiència econòmica derivada de la gratuïtat dels ensenyaments declarats gratuïts i universals establerts en la programació educativa (art. 197.3). En conseqüència, els costos d’escolarització dels ensenyaments objecte de concert no haurien de ser en absolut un factor que incidís de manera determinant en la decisió dels pares i mares a l’hora de triar l’escola de la seva preferència.

L’Estadística del finançament i la despesa de l’ensenyament privat mostra la desigualtat i discriminació en aquest finançament. Segons l’informe anual "Datos y Cifras del curso escolar 2014-2015" del Ministeri d’Educació, el cost total per alumne als centres públics és de mitjana de 6.940 €, que l’Administració finança en la seva totalitat. En el cas d’un centre concertat, l’Administració finança menys de la meitat d’aquesta xifra, restant per sota dels 2.900 €. El concert no garanteix la gratuïtat de l’ensenyament, i en les actuals circumstàncies es fa difícil la viabilitat d’un centre educatiu.

Injustament, s’està fent molta demagògia en un tema tan sensible com aquest. Només podem parlar d’equitat en un sistema en què el finançament estigui garantit en condicions d’igualtat per a totes les famílies. Diversos consellers d’Ensenyament de diferents formacions polítiques han afirmat públicament que l’educació als centres concertats no és gratuïta perquè la Generalitat no abona el 100% de l’escolarització, i que això significa que les famílies han d’afrontar part del cost.

Afirmem que a les escoles concertades no ens agrada en absolut trobar-nos en la situació d’haver de demanar ajuts als pares i mares. Que el nostre discurs hauria de ser el de la pluralitat i el de la llibertat, sense conduir-lo a temes de costos del servei per a les famílies. Que no ens trobem en absolut còmodes amb el fet que el factor econòmic esdevingui en alguns casos tan determinant a l’hora de triar escola.

Per això, cal que els pares i mares que confien en nosaltres portant llurs fills i filles a les nostres escoles, i la societat en general, coneguin i siguin conscients d’aquesta realitat. Aquest videoclip vol ser un instrument que ajudi a assolir aquest objectiu.

El vídeo ha estat promogut per l'Agrupació Escolar Catalana, l'Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya, la Confederació de Centres Autònoms d'Ensenyament de Catalunya. la Federació Catalana de Centres d'Ensenyament de Catalunya  i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.  

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.