Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Islamcat) El professor i investigador en sociologia i ciències islàmiques Taoufik Cheddadi El Harrak ha impartit una xerrada sobre els valors comuns que uneixen musulmans i cristians. Ho ha fet a les jornades educatives i formatives que han tingut lloc aquest cap de setmana i que han organitzat la Comunitat Islàmica del Bages amb la col·laboració de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya.

Coincidint amb les festivitats cristianes, Cheddadi ha centrat el seu discurs en la figura de Maria, explicant el que pensen els musulmans sobre ella, i el gran valor que ocupa a l'islam. Ho ha fet a través de les seves fonts més sagrades: l'Alcorà i la Sunna.

De fet, segons ha comentat Cheddadi, un dels 114 capítols que formen l'Alcorà porta el nom de Maria, l'únic capítol que porta el nom d'una dona. També ha explicat que hi ha un altre capítol dedicat als pares de Maria que porta per títol: 'A l'Imran, que són Sant Joaquim i Santa Anna'.

Una curiositat que ha cridat l'atenció dels assistents ha estat el concepte islàmic sobre la Immaculada Concepció de la Mare de Déu. 

Ineffabilis Deus és la carta apostòlica del papa Pius IX en què declara el dogma de la Immaculada Concepció de la Santíssima Verge Maria, el 8 de desembre de 1854. Sobre això, el professor Cheddadi ha sorprès amb l'afirmació que l'Alcorà va avançar l'Església catòlica confirmant aquests conceptes fa 14 segles. Ho ha fet exposant algunes cites de l'Alcorà. Així, per Cheddadi, es deixa clar que els musulmans veneren i creuen que la Mare de Déu "va ser una de les millors dones". 

Durant els següents dies de formació, Cheddadi va centrar una xerrada en la presentació històrica i teològica del cristianisme posant èmfasi en els valors compartits per les dues religions i subratllant les diferències. 

En una altra xerrada, ha explicat les bases islàmiques d'una convivència humana, des de la misericòrdia com a idea central de tot l'Islam; la igualtat, la justícia i la llibertat.

"La ciutadania és la base de la bona convivència, ens hem de conèixer mútuament; musulmans i cristians, per desmuntar tots els prejudicis", s'ha dit en les jornades de formació.