Vés al contingut

notícies relacionades

Què és la festa del sacrifici? 

(Lucia Montobbio -CR) Eid Al Adha. Aquestes paraules en àrab es poden traduir com a “festa del sacrifici”. Enguany se celebra el 9 de juliol i la festa s’allarga fins al 12 de juliol. Durant aquests quatre dies la comunitat musulmana recorda el sentit del pelegrinatge a la Meca i el del sacrifici del xai.  La festa també és coneguda com Aïdul-kabir (festa gran). A més a més, segons l’àrea geogràfica, hi ha altres nomenclatures com ara: Aïdul-qurban (Turquia), Eid DhohaoBisupTabaski (Àfrica Subsahariana), oTafaska (cultures amazigues). 

Més de 300 persones participen a les Jornades Gatzara sobre interculturalitat arabocatalana

(Fundació Bayt al-Thaqafa) La segona edició de les Jornades Gatzara tanca consolidant-se com a espai de referència per a sensibilitzar tot allò que compartim les cultures àrabs i catalana, a Barcelona. Del 17 al 21 de maig, més de 300 persones han pogut gaudir de diverses activitats culturals amb l’objectiu de promoure la reflexió sobre la interculturalitat arabocatalana i la cohesió social.

Flaquer: “El món cristià demana ser reconegut com un igual en terra àrab”

(Lucía Montobbio –CR) Aquesta semana se celebra la tercera edició del congrés internacional de Pluriel. Amb el tema Islam i l’alteritat, l’esdeveniment té lloc de dilluns a divendres a Beirut i, si no s’hi pot assistir presencialment, hi ha possibilitat de fer-ho en format virtual i gratuïtament.

Joves i creients: “Venem malament el producte”

(ACN) En Gagandeep, la Gisela, la Dolma i la Nagia són joves d'entre 22 i 30 anys i practicants de la religió sikh, catòlica, budista i musulmana. Per a tots ells es tracta d’un camí que han triat voluntàriament i que incideix directament en la forma com perceben la vida, aportant-los un benestar en el seu dia a dia. En aquest sentit, tots ells remarquen la importància de ser “tolerant” i “obert de ment” amb totes les opcions.

L’iftar és molt més que un àpat calòric

(Miquel Codolar –CR) Exultant. Així estava aquest dimarts al vespre el president del centre cultural islàmic Al-Tauba de Cornellà de Llobregat, Larbi Cherki Zair. Estava a la porta de la mesquita, saludant els qui anaven arribant. Dos anys després ha pogut tornar a convidar algunes personalitats per celebrar l’iftar, l’àpat comunitari amb el qual els musulmans trenquen el dejuni diari. 

Comença el ramadà

(Lucía Montobbio –CR) Aquest dissabte comença una de les festivitats més importants per a la comunitat musulmana: el ramadà. Enguany, cau a la primavera. La festa convida a prendre cura de la dimensió espiritual de la persona. Durant el ramadà, la comunitat musulmana continua resant cinc vegades al dia (salat), com fa durant tot l’any. Tanmateix, hi afegeixen una altra pregària optativa a la nit (tarâwih) en què es llegeix una mica de l’Alcorà fins a completar-lo.

Quants alumnes s’han apuntat a la classe de religió islàmica?

(Lucía Montobbio/Laura Mor –CR) Ara ja fa un any que es va engegar el pla pilot per impartir religió musulmana en escoles i instituts públics a casa nostra. En la primera fase preliminar no es van voler pronunciar gaires veus. I tampoc aquest curs ha resultat fàcil trobar docents que en vulguin parlar. Però des de Catalunya Religió sí que podem avançar quants alumnes s’hi ha matriculat enguany.

panoràmica

Veure la fe

podcasts