Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Josep Maria Rovira Belloso -CR) Alguns cristians pensàvem que la successió del cardenal Lluís Martínez Sistach no seria una cosa immediata, com qui diu d’aquest estiu, segons explica aquest divendres La Vanguardia.

No ho seria perquè la presència del cardenal Martínez Sistach en la seu de Barcelona té unes connotacions pastorals positives, i no pas polítiques: pau diocesana, cura exquisida en no tocar determinats temes polítics perquè el que interessa avui i sempre a l’Església és la fe i la caritat del poble barceloní i català i no pas els interessos polítics. Interessa evangelitzar.

A la manera d’un recordatori que continuarà el to de la pregària que hem de fer els cristians, m’agradaria posar en relleu un principi molt aclaridor i senzill: el nomenament d’un bisbe ha de tenir el motiu pastoral de l’increment de la fe, l’esperança i la caritat dels diocesans, no pas motius polítics.

És a dir, el que ha de garantir un nomenament episcopal, en la mida del possible, és la fe i la caritat del poble, no pas si tal nomenament va bé per a tals finalitats polítiques.

Diria que és tant important aquest principi que d’ell es pot dir que no només cal aplicar-lo real i efectivament, sinó que la motivació pastoral ha de quedar clara per a la gent. És com la dona del Cèsar que ha de ser honrada i a més ho ha de semblar. No ha de semblar que hi ha un motiu polític: que amb tal nomenament es garanteixi tal finalitat política per important que pugui ser.

Als cristians que estan inquiets o indignats per determinades notícies dels mitjans de comunicació, jo els recomanaria dues coses: la primera que portessin amb gran confiança el tema a la pregària de súplica a Déu, tot recordant les paraules de Jesús: “Tot allò que demanareu al Pare, en nom meu, jo ho faré” (Joan 14, 13).

La segona cosa consisteix en expressar personalment o col·lectiva la pròpia opinió. Amb les condicions de no cercar el desfogar-se, sinó d’exposar els fets reals i objectius, de basar-se en principis veritables i de mantenir sempre envers tothom el respecte i la caritat que mereixen les persones.

 

Josep M. Rovira Belloso és teòleg