Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat de Lleida) El carmelita descalç Eduardo Sanz ha estat l’encarregat d’estrenar el nou curs 2021 - 2022 de Càritas Diocesana de Lleida amb la tradicional lliçó inaugural. La sessió ha estat aquest 5 d’octubre sota el títol ’Càritas, motor de sinodalitat’. 

Sanz ha començat explicant que és la sinodalitat: “Dit en paraules senzilles és que el Senyor compta amb nosaltres, amb cadascú de nosaltres. Això és un gran do, però també una gran responsabilitat”. “Hem d’escoltar-nos els uns als altres, tant els que estem treballant junts com els que estan a fora de l’església”, ha dit.

Un procés d’escolta

Ha destacat que el ’vademècum’ redactat per preparar el sínode de Bisbes que se celebrarà a Roma el 2022 especifica que “l’objectiu és que tot el Poble de Déu escolti, allò que l’Esperit Sant diu a l’Església”. En una primera fase diocesana, el procés ha de ser “senzill, accessible i acollidor”. “Es tracta d’escoltar al nombre més gran de persones possibles, per escoltar la veu vida de tot el Poble de Déu”.

Sanz ha insistit en el fet que les tres dimensions del Sínode són “comunió, participació i missió”. Ha recordat que “Església significa poble de Déu en camí”, i ha recalcat que això vol dir que “ningú se salva sol”. “La sinodalitat és caminar junts, incloent-hi, com diu el Papa, als descartats”.

Hi ha afegit que “el nostre Déu és un ésser que és plenitud en comunitat”. “Un ésser humà necessita de la comunitat per ser”. Sanz ha dit que “el que pensa només a salvar-se es perd i que una persona com més s’aïlla, més s’autodestrueix”. Ha continuat explicant que “el cristianisme es basa a dir que tots som fills de Déu”. També ha fet una breu reflexió bíblica sobre la interpretació que els hebreus feien de ser el poble escollit. “Alguns pensàvem que eren el poble escollit, com els fariseus, i d’altres que eren els elegits per una missió”.

A continuació, Eduardo Sanz ha recalcat que “el papa Francesc prefereix una església, ferida, en sortida, que una església autoreferencial”. En aquest sentit ha valorat la tasca de Càritas amb 85.000 voluntaris. “Càritas és la institució que més escolta, la que més promou la interacció i la participació de totes les persones”. Ha acabat dient que “Càritas és un exemple de sinodalitat, d’escolta entre els col·laboradors”.