Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat de Lleida) Mar Galceran, coordinadora tècnica del Lloc de la Dona de les Germanes Oblates va impartir el passat 25 de setembre la lliçó inaugural de Càritas Diocesana de Lleida. Galceran va començar deixant clar que "el procés d'emancipació de la dona no pot fer-se sense els homes, és un procés on hi han de col·laborar els dos sexes" I segons la ponent "això s'ha de fer sense renunciar a allò que les dones volen fer". Va destacar que "quan parlem de gènere no tot és construcció social". Va afegir que l'antropologia cristiana "entén l'ésser humà com el conjunt de diferents dimensions que estan relacionades entre si". "L'ésser humà és una realitat holística, no hi ha compartiments estancs".

Galceran va destaca que "el problema és quan es legitimen desigualtats socials apel·lant a les diferències fisiològiques". I continua dient que "Déu ens va crear home o dona, iguals". "No és natural que els homes ocupin els càrrecs de poder o que siguin els immigrants els que ocupin càrrecs de segona", va dir. "La igualtat implica, respecte a les diferencies i ser igual no implica ser idèntics", va afegir."Les dones no tenim per què renunciar a la feminitat, però sí que s'ha de denunciar qualsevol discriminació", va dir.

La ponent va afegir que "el gènere és un eix estructural de les desigualtats". En aquest sentit, va recordar que aquest any 44 dones han mort en mans de les seves parelles a l'Estat, que les dones cobren un 23% menys que els homes i que dues terceres parts dels infants sense escolaritzar són nenes.

"El gènere és un factor que genera estigmatització social i pobresa", va dir. "El 70% de la població mundial pobra són dones". "El gènere problematitza, victimitza i criminalitzar les dones", va dir. Mar Galceran va apostar per "desconstruir els estereotips". I va posar com a exemple a Jesús de Natzaret. "Ell va augmentar l'autoestima de les dones", va dir posant com a exemple el passatge de la dona pecadora. "Jesús trenca els estigmes que excloïen a les dones i va crear una societat mixta on les dones eren deixebles", va afegir.