Vés al contingut
Catalunya Religió
pessebre-sagrada-familia-38

Roger Vilaclara –CR A l'entrada de la cripta de la Sagrada Família s'ha instal·lat un pessebre atípic. I és que, en lloc de les figures clàssiques del naixement, hi ha una gran varietat de personatges fets artesanalment i d'estil català. En lloc d'un recital de nadales de fons, s'hi repeteix sempre la mateixa cançó: 'Les figures del pessebre' de Joan Llongueres. Es tracta d'un pessebre visual i musical que ha instal·lat la basílica i que busca "representar la gent normal de la societat actual", explica el rector de la Sagrada Família, Josep Maria Turull.

L'Associació de pessebristes de Barcelona ha estat l'encarregada de crear aquest pessebre especial per la Sagrada Família. Durant els sis minuts que dura la cançó interpretada pel Cor Swingfònic de 'Les figures del pessebre', els diferents personatges del diorama es van il·luminant un per un a mesura que la peça musical en fa referència. Tot plegat combinat amb la llum de dia i de nit de la mateixa escena que varia segons el fragment de la cançó.

“El pessebre permet que molta gent es pugui aproximar a Déu d'una manera suau, respectuosa i comprensible”

"Cada figura és única i artesana", destaca el rector de la parròquia de la Sagrada Família. Explica que s'han fet diferenciant-se de l'estil clàssic i s'han vestit amb roba tradicional catalana. "Sant Josep porta una barretina, que no és massa habitual", assenyala Turull.

El rector també subratlla que aquest estil ajuda a la gent a veure's reflectida en el pessebre: "Les figures del pessebre no deixen de ser gent normal, com nosaltres, que va a veure el naixement de Jesús". En aquest sentit, assegura que la cançó de Llongueres representa la societat i posa el focus en "les persones normals que van a adorar Jesús".

Un pessebre sorgit de l'empenta i la il·lusió

La promotora d'aquesta iniciativa, Montserrat Figuera, volia recuperar una cançó que, en els últims anys, "s'ha anat perdent". Turull explica que Figuera va pensar en diferents maneres: "Com que amb la pandèmia no es podia fer amb persones i infants, se li va acudir fer-ho amb un pessebre visual i musical". Així, Figuera es va posar en contacte amb l'Associació de pessebristes de Barcelona i ells van acceptar. A Turull, la proposta de col·locar el pessebre visual i musical a la Sagrada Família també li va arribar a través de Montserrat Figuera.

Sobre la importància de fer visible el pessebre, Turull diu que la tradició "permet que molta gent es pugui aproximar a Déu d'una manera suau, respectuosa, comprensible i molt humana". "El naixement de Jesús ens fa veure fins a quin punt Déu estima la humanitat", diu. "Fins al punt d'enviar el seu fill perquè es faci un de nosaltres", conclou.

El pessebre es va inaugurar i beneir aquest 6 de desembre en un senzill acte que va comptar amb la presència de Montserrat Figuera. Es podrà visitar fins al 8 de gener de 2023 de 17:00 h a 20:00 h del vespre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.