Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(CR) “Estem acostumats a veure la Sagrada Família com una mena de massa de pedra que puja cap dalt al cel, que tira amunt”. Per què s’ha pensat així? El teòleg i biblista Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, explica que “la Sagrada Família està pensada verticalment per elevar l’esperit”.

N’ha parlat a partir de la meditació ‘Les torres, símbol de la nova Jerusalem’, aquest dimecres des de la cripta de la Basílica, en el marc de l’acte central de la cinquena Setmana de la Bíblia, que promouen l’Abadia de Montserrat, l’Associació Bíblica de Catalunya, el Centre de Pastoral Litúrgica, l’editorial Claret i Ràdio Estel-Catalunya Cristiana, sota el patrocini de la Conferència Episcopal Tarraconense.

“La lectura de la Paraula de Déu és una ajuda impressionant per a temps difícils i complexos com els que estem vivint ara, on la gent se sent entristida, desanimada i no sap massa per on tirar. La Paraula de Déu és una resposta, una proposta, una pregunta també perquè cadascú abandoni els seus costums de tristor, de resignació, de desesperança, i s’apunti a un missatge que ens porta llum al cor”, afirma el doctor Armand Puig. Defensa la Setmana de la Bíblia com “un toc d’atenció important dins de l’any litúrgic perquè la comunitat cristiana prengui més consciència de la importància del text com a aliment habitual, diari’ i reconeix que “ens fa falta la pràctica de la lectura de la Bíblia cada dia”.

Sobre l’edifici de la Sagrada Família el teòleg explica el sentit de la seva forma plàstica: “Les 18 torres han de tirar amunt per força, i han de fer com una gran massa que puja, com si la nova Jerusalem pugés en comptes de baixar del cel”. Les 18 torres de la Sagrada Família corresponen als 12 apòstols i després 6 torres més destacades. Una és Maria, la torre de la marededéu, que significa l’Església, la comunitat cristiana; la torre central és Jesús, i l’acompanyen els quatre evangelis. “Totes aquestes torres tenen una relació entre elles i signifiquen aquest grup de persones i coses que ens porten al cor de l’evangeli de Jesús”, apunta Armand Puig.

També ha remarcat la diferència que fa Antoni Gaudí entre “símbol i personatge” i ha fet notar que al capdamunt de les torres dels evangelis: “No hi ha un personatge, hi ha un símbol”. En aquest cas: un home, una àguila, un lleó, un bou. A diferència de les torres dels apòstols, que són persones.

Un element destacat per a Armand Puig, més enllà del conjunt arquitectònic, és el sentit estratègic del lloc concret de Barcelona on se situa la Sagrada Família: “La Sagrada Família és una gran construcció oberta als quatre vents, entre el mar i Collserola, entre el Besòs i el Llobregat, al vell mig de la plana de Barcelona”. El rector de l’Ateneu Sant Pacià considera aquesta ubicació de “providencial” i recorda que “quan la van començar a construir era un lloc pràcticament desèrtic, només eren camps”. Ara, en canvi, “és un lloc plenament urbà i ocupa el centre exacte, matemàtic, entre aquests quatre punts”.

Amb un aforament limitat a 70 persones, l’acte va comptar amb improvisacions a l’orgue de Juan de la Rubia, organista titular de la Basílica, i amb fotografies inèdites, realitzades en alta qualitat per l’equip d’arquitectes de la Sagrada Família, projectades en una gran pantalla. La meditació es va poder seguir per streaming a www.setmanadelabiblia.cat i es pot recuperar a continuació:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.